Χωρίς αβγά και βούτυρο, με ελαιόλαδο, μπόλικη σοκολάτα και φουντούκια, μπορεί να γίνει το αγαπημένο νηστίσιμο κέικ όλης της οικογένειας.
Υλικά
- 400γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 52% κακάο, τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 600ml νερό
- 300γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 90ml ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
- 65γρ. κακάο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι (με απαλή γεύση, όχι δυνατό)
- 8γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- 100γρ. φουντούκια τριμμένα
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά.Βήμα 2
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.Βήμα 3
Σε ένα μπολ βάζετε το νερό, το αλεύρι, το λάδι, το κακάο, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα χτυπάτε καλά με μίξερ χειρός, μέχρι να πάρετε ένα αφράτο και λείο μίγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάτε για λίγο ακόμα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Τέλος, ρίχνετε τα τριμμένα φουντούκια και χτυπάτε καλά, μέχρι να ενωθούν στο μίγμα.Βήμα 4
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και τη βάζετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε το κέικ για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.Βήμα 5
Το αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα για 5 λεπτά, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς επάνω σε μια σχάρα. Το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή