Ένα εξαιρετικά νόστιμο νηστίσιμο γλυκό, τόσο πλούσιο που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι δεν έχει καθόλου λάδι, ενώ αντί για ζάχαρη θα το φτιάξετε με Σιρόπι Αγαύης Sunny Via.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύετε το Σιρόπι Αγαύης μέσα στον χυμό πορτοκαλιού να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε.
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι.
Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.
Τρίβετε τη βάση και τα πλαϊνά μιας τερίνας (μακρόστενης φόρμας) με λίγα σπασμένα καρύδια να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα στη φόρμα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στη μέση ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύετε το Σιρόπι Αγαύης μέσα στον χυμό πορτοκαλιού να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε.
Βήμα 2
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι.
Βήμα 3
Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.
Βήμα 4
Τρίβετε τη βάση και τα πλαϊνά μιας τερίνας (μακρόστενης φόρμας) με λίγα σπασμένα καρύδια να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βήμα 5
Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα στη φόρμα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στη μέση ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.