Ένα πιάτο μαγειρεμένο με φαντασία, που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στους καλοκαιρινούς μεζέδες για τα πλούσια συστατικά του τα οποία συνδυάζουν τις γεύσεις από τη θάλασσα με τα μυρωδικά.
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ φλιτζάνι ξίδι
- 100γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη στο μπλέντερ
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά, τριμμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή θρούμπι
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπέρι μαύρο
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι (περίπου)
- λάδι για τηγάνισμα
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χταπόδι με καλαμάρια ή γαρίδες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε το χταπόδι, το βράζετε με τα φύλλα δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και κατόπιν το περνάτε από την κρεατομηχανή ή το μπλέντερ για να γίνει σαν κιμάς.Βήμα 2
Αναμιγνύετε το χταπόδι με την ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.Βήμα 3
Το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει το μίγμα.Βήμα 4
Πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε, τινάζοντας το επιπλέον αλεύρι.Βήμα 5
Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε μπόλικο καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται από ούζο ή λευκό κρασί.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey