xtapodokeftedes
clock icon
1:25'

Νησιώτικοι χταποδοκεφτέδες

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζάνι ξίδι
  • 100γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη στο μπλέντερ
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά, τριμμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ή θρούμπι
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι μαύρο
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι (περίπου)
  • λάδι για τηγάνισμα

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χταπόδι με καλαμάρια ή γαρίδες.

Ένα πιάτο μαγειρεμένο με φαντασία, που θα ξεχωρίσει ανάμεσα στους καλοκαιρινούς μεζέδες για τα πλούσια συστατικά του τα οποία συνδυάζουν τις γεύσεις από τη θάλασσα με τα μυρωδικά.

Πλένετε το χταπόδι, το βράζετε με τα φύλλα δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και κατόπιν το περνάτε από την κρεατομηχανή ή το μπλέντερ για να γίνει σαν κιμάς.
Αναμιγνύετε το χταπόδι με την ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει το μίγμα.
Πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε, τινάζοντας το επιπλέον αλεύρι.
Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε μπόλικο καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται από ούζο ή λευκό κρασί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε το χταπόδι, το βράζετε με τα φύλλα δάφνης και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει λίγο και κατόπιν το περνάτε από την κρεατομηχανή ή το μπλέντερ για να γίνει σαν κιμάς.

Βήμα 2

Αναμιγνύετε το χταπόδι με την ψίχα του ψωμιού, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τα ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει το μίγμα.

Βήμα 4

Πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνετε, τινάζοντας το επιπλέον αλεύρι.

Βήμα 5

Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε μπόλικο καυτό λάδι γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται από ούζο ή λευκό κρασί.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Elena Jeffrey