21130829_9665_petimezi_moustopita
clock icon
15'

Μουστόπιτα Κοζάνης με άρωμα αρμπαρόριζας και αμύγδαλα

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια πετιμέζι
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • ⅔ φλιτζανιού νισεστέ ή κορνφλάουρ
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • κανέλα
  • λίγα αμύγδαλα τριμμένα, για το γαρνίρισμα

Μια μουσταλευριά φτιαγμένη με αραιωμένο πετιμέζι είναι επί της ουσίας αυτή η συνταγή και μας δίνει τη δυνατότητα να τη φτιάχνουμε ολοχρονίς όταν δεν υπάρχει μούστος.

Διαλύετε το πετιμέζι στο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Αφαιρείτε δύο φλιτζάνια από το μίγμα και διαλύετε το νισεστέ σε αυτό.

Βάζετε το υπόλοιπο μίγμα να βράσει μαζί με την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα για 5 λεπτά και αφαιρείτε την αρμπαρόριζα. Προσθέτετε το διαλυμένο κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει, και αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα.

Σερβίρετε την κρέμα σε πέντε έξι ρηχά μπολ και πασπαλίζετε με τριμμένα αμύγδαλα και κανέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε το πετιμέζι στο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Αφαιρείτε δύο φλιτζάνια από το μίγμα και διαλύετε το νισεστέ σε αυτό.

Βήμα 2

Βάζετε το υπόλοιπο μίγμα να βράσει μαζί με την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα για 5 λεπτά και αφαιρείτε την αρμπαρόριζα. Προσθέτετε το διαλυμένο κορνφλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει, και αφήνετε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει μια πηχτή, λεία κρέμα.

Βήμα 3

Σερβίρετε την κρέμα σε πέντε έξι ρηχά μπολ και πασπαλίζετε με τριμμένα αμύγδαλα και κανέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb