21160608_16446_mousakas_nistisimos-me-patates-tou-Tselemente
clock icon
1:20'

Μουσακάς νηστίσιμος με πατάτες

Υλικά

  • 8-10 πατάτες, σε χοντρές ροδέλες
  • 5-6 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες περασμένες από το multi
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

  • 7-8 κουτ. σούπας αλεύρι
  • μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
  • 2-3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Για την κρούστα

  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • γαλέτα

Ο μουσακάς στη νηστίσιμη εκδοχή του σε μια συνταγή από τα τεφτέρια του Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και ροδίζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και βάζετε στο τηγάνι τα κρεμμύδια. Αλατίζετε και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν.
Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτετε την ντομάτα και το μισό μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Σβήνετε το μάτι και ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και να μοιάζει το μίγμα με κιμά. Ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω φρυγανιά.
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ: Βράζετε σε κατσαρολάκι τρία φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι. Σε ένα μπολ, διαλύετε σε δύο φλιτζάνια κρύο νερό το αλεύρι και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύοντας, αφήνετε να πάρει δυο τρεις βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα σαν κανονική μπεσαμέλ. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψάκι στρώνετε τις πατάτες, απλώνετε πάνω ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τελειώνετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με γαλέτα και μαϊντανό, ραντίζετε το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και ροδίζετε τις πατάτες. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και βάζετε στο τηγάνι τα κρεμμύδια. Αλατίζετε και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτετε την ντομάτα και το μισό μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Βήμα 3

Σβήνετε το μάτι και ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί εντελώς και να μοιάζει το μίγμα με κιμά. Ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω φρυγανιά.

Βήμα 4

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ: Βράζετε σε κατσαρολάκι τρία φλιτζάνια νερό με λίγο αλάτι. Σε ένα μπολ, διαλύετε σε δύο φλιτζάνια κρύο νερό το αλεύρι και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύοντας, αφήνετε να πάρει δυο τρεις βράσεις μέχρι να δέσει η σάλτσα σαν κανονική μπεσαμέλ. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα ταψάκι στρώνετε τις πατάτες, απλώνετε πάνω ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και τελειώνετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με γαλέτα και μαϊντανό, ραντίζετε το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina & Olivia Webb