Μετά το γκραν σουξέ της μανέστρας που ζήλεψε τη δόξα του ριζότο κι έγινε κριθαρώτο, τώρα ο τραχανάς γίνεται και μους, γίνεται και τραχανότο και δεν είναι καθόλου μπανάλ. Στη δική μας συνταγή η Γεωργία Κοφινά τον κάνει μους και τον συνδυάζει με αρνάκι.
Υλικά
- 1 κιλό μπούτι αρνίσιο, φιλεταρισμένο και κομμένο σε μέτριους κύβους
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας, συμπυκνωμένο
- 1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
- 2½ φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- αλάτι
Για το κοκκινιστό αρνάκι
Για την μους τραχανά
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο ημίσκληρο τυρί στη ζεστή μους ανακατεύοντας το μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τη μους με ξινόχονδρο τραχανά. Για μια πιο ιδιαίτερη υπόξινη γεύση προσθέσετε λίγο τριμμένο καπνιστό τυρί Μετσόβου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε το κοκκινιστό. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τα κομμάτια του αρνιού. Συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνετε με το κρασί.Βήμα 2
Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τον χυμό ντομάτας. Προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με την σάλτσα του.Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη «μους». Βράζετε το ζωμό ή νερό και προσθέτετε τον τραχανά ανακατεύοντας λίγο για να μην σβολιάσει. Τον σιγοβράζετε για 10-15 λεπτά (ανάλογα το είδος του τραχανά) μέχρι να πιει το νερό του και προσθέτετε το γάλα. Συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. Προσθέτετε στο τέλος το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 4
Ρίχνετε τον τραχανά στο μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει υφή πουρέ. Αν είναι πολύ πηχτός προσθέτετε λίγο γάλα. Τον κρατάτε ζεστό μέχρι να σερβίρετε. Σερβίρετε λίγο μους τραχανά στο κέντρο του κάθε πιάτου και τοποθετείτε από πάνω μια μερίδα από το κοκκινιστό αρνάκι με την σάλτσα του.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή