Η συνταγή είναι ένα είδος τηγανιάς, πιο σαλτσάτη όμως και πιο ζουμερή από το συνηθισμένο και κατάλληλη τόσο για το καθημερινό όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι. Οι ελιές θα προστεθούν την τελευταία στιγμή, προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην λιώσουν ή παραμαλακώσουν.
Υλικά
- 700γρ. κιλότο μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι, λιωμένο στο μπλέντερ
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
- 1½ κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο
- 30 ελιές πράσινες τσακιστές
- 10 ελιές Καλαμών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 σκελίδες σκόρδο στη συνταγή αν θέλετε. Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε όμως αυτό το φαγητό, είναι μια γερή τηγανιά πατάτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε τις ντομάτες σε μικρούς κύβους και το κρέας σε μπουκιές μεγέθους μικρού καρυδιού.Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και ρίχνετε το λιωμένο κρεμμύδι μαζί με τις μπουκίτσες κρέατος. Σοτάρετε τα δύο υλικά καλά ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει μόνο το λάδι τους. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το κύμινο και το θυμάρι. Ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να σκεπάσετε το σκεύος, ώσπου η σάλτσα να μειωθεί στο μισό.Βήμα 3
Ρίχνετε μέσα τους κύβους ντομάτας, συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι καφέ νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλη ½ ώρα, με το τηγάνι σκεπασμένο, σε μέτρια φωτιά.Βήμα 4
Τέλος, προσθέτετε τις ελιές, ανακατεύετε, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 2-3 λεπτά ακόμα, ώσπου η σάλτσα να πήξει καλά.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb