Το μοσχάρι στιφάδο δεν θέλει πολλές συστάσεις. Είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, το οποίο μάς δίνει τη λύση όταν ψάχνουμε ένα νόστιμο και εντυπωσιακό φαγητό. Εδώ το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τη συνταγή της σεφ Μαρίας Διακάτου.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι), σε κύβους
- 600 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κουτ.σούπας πετιμέζι
- 3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο ξίδι
- 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
- 300 γρ. κονκασέ
- 300 γρ. ντοματίνια
- 1 κουτ. σούπας πελτέ
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 3-4 καρφιά γαρίφαλο
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 2 φύλλα δάφνης
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για 4 άτομα
Tips
- Για περισσότερο βάθος στη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με το κρασί 1 κουτ. γλυκού κακάο ή 1 κουτ. σούπας τριμμένη μαύρη σοκολάτα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση κατά μήκος, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα, λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη και τα περνάμε από δυνατό γκριλ για 20'. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Στο μεταξύ σοτάρουμε το μοσχάρι σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 3
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1'. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και το κρασί.
Βήμα 4
Αφού εξατμιστούν τα υγρά του κρασιού, προσθέτουμε τον πελτέ, το κονκασέ, τα καπνιστά ντοματίνια, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις πάρει βράση, επιστρέφουμε το μοσχάρι στην κατσαρόλα.
Βήμα 5
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Φωτογραφία-Food Styling: Εύα Μονοχάρη