Στη συνταγή αυτή μαγειρεύουμε μοσχάρι κοκκινιστό αρωματισμένο με ανατολίτικα αρώματα από καρδάμωμο και σουμάκ.
Υλικά
- 200 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον
- 500 γρ. μελιτζάνες μικρές, σε χοντρές ροδέλες, 3 εκ. πάχους
- 1 κιλό μοσχάρι ελιά, σε κομμάτια
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 60 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας σουμάκ
- 8 σπόρους καρδάμωμο
- 2 φύλλα δάφνης
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 12 κοκκάρια
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ διαλυμένο σε 100 ml νερό για το δέσιμο της σάλτσας
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες, που έχουμε κόψει σε χοντρές ροδέλες, για 4-5,΄ μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα και τις μεταφέρουμε σε πιάτο. Ρίχνουμε το μοσχάρι γυρίζοντάς το μέχρι να ροδίσει καλά.
Βήμα 2
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, την πάπρικα και το σουμάκ να βγάλουν το άρωμά τους, μαζί και το καρδάμωμο και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 30΄.
Βήμα 3
Έπειτα προσθέτουμε τα κοκκάρια και μαγειρεύουμε για 20΄ ακόμη. Τα τελευταία 10΄ προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Τέλος, δένουμε με το κορν φλάουρ και σερβίρουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.