MOSHARAKI
clock icon
2:30'

Μοσχαράκι με μελιτζάνες και δαμάσκηνα

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχαράκι γάλακτος (ελιά), σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 2 καρότα
  • 1 μικρό ματσάκι σέλινο
  • 1½ κιλό μελιτζάνες τσακώνικες, σε χοντρά κομμάτια
  • λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 125ml κρασί Αγιωργίτικο
  • ½ κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα πιάτο με μοσχάρι που ιδανικά συνδυάζεται με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

Βάζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και σκεπάζετε με νερό. Βράζετε για 1 ώρα να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό.
Αλατίζετε τις μελιτζάνες και μετά τις αφήνετε στο νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον. Τις στραγγίζετε, τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο καυτό λάδι χωρίς να τις αλευρώσετε. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνετε το λάδι. Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύετε για λίγο μαζί και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε την κανέλα και την ντομάτα. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση.
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε νερό, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζωμό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Όταν το κρέας γίνει τρυφερό ρίχνετε μέσα και τις μελιτζάνες, με προσοχή για να μη διαλυθούν. Πασπαλίζετε με τον ξερό δυόσμο και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά περίπου. Στο τέλος προσθέτετε τον φρέσκο δυόσμο, αφήνετε το φαγητό 5-10 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Στέλιος Κρεββατόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο και σκεπάζετε με νερό. Βράζετε για 1 ώρα να μαλακώσει αρκετά το κρέας. Το στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό.

Βήμα 2

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και μετά τις αφήνετε στο νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον. Τις στραγγίζετε, τις στύβετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο καυτό λάδι χωρίς να τις αλευρώσετε. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνετε το λάδι. Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύετε για λίγο μαζί και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε την κανέλα και την ντομάτα. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση.

Βήμα 4

Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε νερό, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζωμό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Βήμα 5

Όταν το κρέας γίνει τρυφερό ρίχνετε μέσα και τις μελιτζάνες, με προσοχή για να μη διαλυθούν. Πασπαλίζετε με τον ξερό δυόσμο και συνεχίζετε το βράσιμο για 15 λεπτά περίπου. Στο τέλος προσθέτετε τον φρέσκο δυόσμο, αφήνετε το φαγητό 5-10 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Στέλιος Κρεββατόπουλος