misoura-anoigma
clock icon
7:50'

Μισούρα, η γεμιστή κότα από τη Μακεδονία

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 5 κιλά πράσα, σε κομμάτια των 3 εκ.
  • 500 γρ. λαρδί
  • 2 κιλά χοιρινό κρέας λαιμός
  • 2 κιλά μοσχάρι χτένι
  • 1 σελινόριζα
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι
  • Για τη γέμιση του κοτόπουλου

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. συκωτάκια κότας
  • 6 κάστανα ψημένα
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα παραδοσιακό φαγητό ιδανικό για τις γιορτές και το κυριακάτικο τραπέζι

Γέμιση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, τα κάστανα, το ρύζι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι, ½ φλιτζάνι νερό και συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Γεμίζουμε την κότα και την κλείνουμε δένοντας τα πόδια με σπάγκο μαγειρικής.

Τρίβουμε ελαφρά τα πράσα με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε 1 ώρα περίπου να στραγγίξουν.

Απλώνουμε το χοιρινό λίπος στη γάστρα και στρώνουμε από πάνω πράσα. Κόβουμε το χοιρινό, το μοσχάρι και τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια και τα απλώνουμε πάνω στα πράσα. Καλύπτουμε με λίγα ακόμα πράσα.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα πράσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 220ο C και 5 ώρες στους 150ο C.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα, τα κάστανα, το ρύζι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι, ½ φλιτζάνι νερό και συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Γεμίζουμε την κότα και την κλείνουμε δένοντας τα πόδια με σπάγκο μαγειρικής.

Βήμα 2

Τρίβουμε ελαφρά τα πράσα με αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε 1 ώρα περίπου να στραγγίξουν.

Βήμα 3

Απλώνουμε το χοιρινό λίπος στη γάστρα και στρώνουμε από πάνω πράσα. Κόβουμε το χοιρινό, το μοσχάρι και τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια και τα απλώνουμε πάνω στα πράσα. Καλύπτουμε με λίγα ακόμα πράσα.

Βήμα 4

Τοποθετούμε το κοτόπουλο και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα πράσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και κλείνουμε με το καπάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 220ο C και 5 ώρες στους 150ο C.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography