Αλμυρά κεκάκια με κιμά, σπανάκι και μανιτάρια που μπορούν να ανοίξουν ένα τραπέζι, αλλά και να γίνουν το ιδανικό σνακ στην καθημερινότητά σας.
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- 200γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 300γρ. σπανάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή μίγμα μοσχαρίσιο - χοιρινό)
- 2 καρότα, χοντροτριμμένα
- 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
- 1/3 φλιτζανιού αλεύρι καρύδας*
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι θαλασσινό
- 2 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
- ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
Tips
- Αλεύρι καρύδας θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βάζετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια και να ροδίσουν λίγο τα κρεμμύδια.
Βήμα 2
Προσθέτετε το σπανάκι και σοτάρετε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαραθεί. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να κρυώσουν.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, τα καρότα, το μίγμα του τηγανιού, τα χτυπημένα αβγά, το αλεύρι καρύδας και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά με τα χέρια.
Βήμα 4
Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο τις θήκες σε 2 ταψάκια για μάφιν. Παίρνετε 1-1½ κουτ. σούπας από το μίγμα, πλάθετε λίγο με τα χέρια και βάζετε το μείγμα στις θήκες. Μπορείτε να γεμίσετε μέχρι επάνω τις θήκες γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα κέικ. Ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, να ροδίσουν. Τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να σταθούν για 10 λεπτά πριν τα ξεφορμάρετε.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση