Milopita_anoigma
clock icon
1:10'

Μηλόπιτα με κρέμα λευκής σοκολάτας

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη βάση

  • 95 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομμάτια
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. κορν φλάουρ
  • 130 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Για την κρέμα

  • 35 γρ. γάλα
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. κρόκο αυγού
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 45 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 35 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Για τη γέμιση μήλου

  • 2 πράσινα μήλα
  • 5 γρ. βούτυρο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

Η αγαπημένη μηλόπιτα σε μια ακόμη πιο νόστιμη εκδοχή με κρέμα γάλακτος.

Βάση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να αποκτήσει αμμώδη υφή. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.

Κρέμα: Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμας γάλακτος. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τον κρόκο με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και την κανέλα. Μόλις βράσει το γάλα, το περιχύνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη σοκολάτα, τεμαχισμένη, και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και φυλάσσουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Μετά την αφρατεύουμε με ένα σύρμα και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος.

Γέμιση μήλου: Κόβουμε τα μήλα σε φέτες. Σοτάρουμε για 5΄ με το βούτυρο και την κανέλα. Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης και στρώνουμε σε μια ταρτιέρα 18 εκ. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα. Στρώνουμε από πάνω τα μισά μήλα και επαναλαμβάνουμε μια στρώση κρέμα και μια στρώση μήλα με τα υπόλοιπα.

Ανοίγουμε το 1/3 της ζύμης, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω στην τάρτα οριζόντια και κάθετα αφήνοντας μικρό κενό ανάμεσα σε κάθε λωρίδα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κρόκο αραιωμένο με νερό ή γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45΄.

Συνταγή: Head Pastry Chef Κατερίνα Λίβα

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να αποκτήσει αμμώδη υφή. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30΄.

Βήμα 2

Κρέμα: Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με την κρέμας γάλακτος. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τον κρόκο με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και την κανέλα. Μόλις βράσει το γάλα, το περιχύνουμε στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη σοκολάτα, τεμαχισμένη, και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και φυλάσσουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Μετά την αφρατεύουμε με ένα σύρμα και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος.

Βήμα 3

Γέμιση μήλου: Κόβουμε τα μήλα σε φέτες. Σοτάρουμε για 5΄ με το βούτυρο και την κανέλα. Ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης και στρώνουμε σε μια ταρτιέρα 18 εκ. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα. Στρώνουμε από πάνω τα μισά μήλα και επαναλαμβάνουμε μια στρώση κρέμα και μια στρώση μήλα με τα υπόλοιπα.

Βήμα 4

Ανοίγουμε το 1/3 της ζύμης, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβουμε σε λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω στην τάρτα οριζόντια και κάθετα αφήνοντας μικρό κενό ανάμεσα σε κάθε λωρίδα. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο κρόκο αραιωμένο με νερό ή γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45΄.

Συνταγή: Head Pastry Chef Κατερίνα Λίβα

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio LM