Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που βρίσκουμε στην αγορά όλη τη διάρκεια του χρόνου και την απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές. Μία από αυτές είναι και η μελιτζανόπιτα.

Υλικά
- 800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
- 200 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 400 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 12 γρ. σκόρδο
- 1 ματσάκι βασιλικό
- 300 γρ. ντομάτες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 80 ml. ε.π. ελαιόλαδο
- 300 γρ. φέτα σκληρή
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 10 γρ. αλάτι
- 5 γρ. μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφήνουμε τη βασική ζύμη για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά. Κόβουμε σε κύβους τις ντομάτες.
Βήμα 2
Ξεκινάμε σοτάροντας το κρεμμύδι με τις πιπεριές στο ελαιόλαδο. Σε 3'-4' προσθέτουμε τις μελιτζάνες. Συνεχίζουμε για 8'-10' το σοτάρισμα και ρίχνουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.
Βήμα 3
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη γραβιέρα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Βήμα 4
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο για να ανασηκώσουμε στα πλαϊνά του ταψιού. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο μέτριου πάχους και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί. Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Κλείνουμε με το υπόλοιπο φύλλο, χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις για 50' ή μέχρι να ροδίσει ωραία.
Συνταγή: Μαρία Διακάτου
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY