Κλασική συνταγή, με πολλές παραλλαγές, που ξυπνάει παλιές αναμνήσεις από «φαγητά της γιαγιάς». Εδώ σας προτείνω τα παπουτσάκια με κιμά.
Αφήνετε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με λάδι, τις τοποθετείτε σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Έτσι, θα αποφύγετε το τηγάνισμα, που κάνει το φαγητό πιο βαρύ.
Αδειάζετε την ψίχα από τις μελιτζάνες αφήνοντας το γύρω τοίχωμά τους σε πάχος 1εκ. περίπου. Ψιλοκόβετε την ψίχα που αφαιρέσατε και την κρατάτε.
Βάζετε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το λάδι και την ψίχα μελιτζάνας και σοτάρετε 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα, αφήνοντας 0,5 εκ. περιθώριο από το άνοιγμα, και τις τοποθετείτε στο ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μην αρπάξει. Προσθέτετε όλο το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει κάπως. Χτυπάτε λίγο τους κρόκους, προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και ύστερα το ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας καλά για να μην κόψει το αβγό. Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
Στρώνετε την μπεσαμέλ πάνω στα «παπουτσάκια» και πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα. Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα «παπουτσάκια» ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφήνετε τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε με λάδι, τις τοποθετείτε σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Έτσι, θα αποφύγετε το τηγάνισμα, που κάνει το φαγητό πιο βαρύ.
Βήμα 2
Αδειάζετε την ψίχα από τις μελιτζάνες αφήνοντας το γύρω τοίχωμά τους σε πάχος 1εκ. περίπου. Ψιλοκόβετε την ψίχα που αφαιρέσατε και την κρατάτε.
Βήμα 3
Βάζετε τον κιμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε το λάδι και την ψίχα μελιτζάνας και σοτάρετε 5-6 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο κανέλας. Σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 4
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα, αφήνοντας 0,5 εκ. περιθώριο από το άνοιγμα, και τις τοποθετείτε στο ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να μην αρπάξει. Προσθέτετε όλο το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η κρέμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η κρέμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει κάπως. Χτυπάτε λίγο τους κρόκους, προσθέτετε 3-4 κουτ. σούπας μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και ύστερα το ρίχνετε στην υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας καλά για να μην κόψει το αβγό. Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.
Βήμα 6
Στρώνετε την μπεσαμέλ πάνω στα «παπουτσάκια» και πασπαλίζετε με το κεφαλοτύρι και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα. Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα «παπουτσάκια» ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 7
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή