Μια αλλιώτικη καλοκαιρινή μαρμελάδα που κλείνει στο βάζο το πεπόνι παρέα με αχλάδι!
Υλικά
- 1 κιλό πεπόνι (από την ποικιλία που προτιμάτε) καθαρισμένο
- 1 κιλό αχλάδια καθαρισμένα
- 300γρ. ζάχαρη για μαρμελάδες
- χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια
- 3-4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε το πεπόνι και τα αχλάδια σε μικρούς κύβους και τους ρίχνετε σε γυάλινο μπολ. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, ρίχνετε από πάνω τη ζάχαρη και αφήνετε τα φρούτα να μαριναριστούν ολόκληρη τη νύχτα.
Βήμα 2
Κατόπιν, μεταφέρετε το ζουμάκι που θα βγάλουν τα φρούτα σε ρηχή, ανοξείδωτη κατσαρόλα. Βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει σε σιρόπι και τότε προσθέτετε τα κομμένα φρούτα με τη ζάχαρη, το ξύσμα των λεμονιών και το γλυκάνισο. Συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας αν χρειάζεται. Όταν τα φρούτα γίνουν διάφανα, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει και να «ξεκουραστεί» για 4-5 ώρες.
Βήμα 3
Επαναφέρετε τη μαρμελάδα σε δυνατή φωτιά και βράζετε για άλλα 3-4 λεπτά. Δοκιμάζετε αν έδεσε ρίχνοντας λίγο από το ζουμάκι της σε ένα πιάτο. Αν, κρυώνοντας, παραμένει κόμπος, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Βήμα 4
Αποσύρετε τη μαρμελάδα αμέσως από τη φωτιά και τη μεταφέρετε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα. Τα σφραγίζετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey