Κατακόκκινη μαρμελάδας με κεράσια, φράουλες, φραμπουάζ και φραγκοστάφυλα που θα απολαύσετε πολύ στο πρωινό σας, ενώ μαζί της θα σερβίρεται και cheesecake που του πάει πολύ.
Υλικά
- 1 κιλό κεράσια
- ½ κιλό φράουλες
- 1 ποτήρι φραμπουάζ λιωμένα (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι φραγκοστάφυλα λιωμένα (προαιρετικά)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 4 κουτ. σούπας Kirsch ή Amaretto (προαιρετικά)
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε στη μέση τα κεράσια πάνω από ένα μπολ για να συλλέξετε όσο ζουμί βγάλουν. Αφαιρείτε τα κουκούτσια, τα βάζετε μέσα σ’ ένα τουλπάνι και τα δένετε σε πουγκάκι. Καθαρίζετε τις φράουλες από τα πράσινα φυλλαράκια τους και τις χοντροκόβετε. Πλένετε και πολτοποιείτε τα φραγκοστάφυλα και τα φραμπουάζ, αν χρησιμοποιήσετε.Βήμα 2
Ανακατεύετε τα φρούτα σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα, βάζετε και το πουγκάκι με τα κουκούτσια μέσα και ρίχνετε από πάνω το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε να μείνουν για 24 ώρες.Βήμα 3
Έπειτα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ξαφρίζοντας και ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, για να παραμένουν τα φρούτα μέσα στο σιρόπι τους. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρείτε τα κουκούτσια, λιώνετε τα φρούτα με πιρούνι, προσθέτετε το ποτό και συνεχίζετε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δοκιμάζετε αν έδεσε η μαρμελάδα ρίχνοντας μερικές σταγόνες σε πιατάκι που έχετε βάλει προηγουμένως στην κατάψυξη. Αν σταθεί κόμπος, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.Βήμα 4
Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Ελέγχετε ξανά την πυκνότητά της. Αν χρειάζεται, τη βράζετε ξανά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αν είναι καλά δεμένη, τη βάζετε ξανά στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση την απομακρύνετε και, όπως είναι καυτή, γεμίζετε αποστειρωμένα βάζα. Τα σφραγίζετε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey