Marbre_cake_fraoules-anoigma
clock icon
2:0'

Μαρμπρέ κέικ με σιρόπι από φρέσκες φράουλες από την Madame Gâteaux

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ώριμες φρέσκες φράουλες, καθαρισμένες
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική  
  • Για το κέικ και τη διακόσμηση

  • 160 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 330 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml γάλα πλήρες
  • 170 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • όλο το σιρόπι φράουλας που φτιάξαμε
  • Λίγη ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
  • Μερικές φρέσκες φράουλες, για το σερβίρισμα

Φρέσκες φράουλες σε ένα αφράτο και αρωματικό επιδόρπιο με γαλλική ποπ έμπνευση, ιδανικό να συνοδεύσει γλυκά και με φινέτσα, τον καφέ ή το τσάι μας.

Σιρόπι: Στον πολυκόφτη χτυπάμε τις φράουλες, ώστε να πολτοποιηθούν. Βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και για περίπου 1 ώρα ανακατεύουμε κάθε τόσο ώστε να μην κολλήσει, ώσπου να μειωθούν τα υγρά τους και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι. Η ποσότητα που θα πάρουμε θα είναι περίπου 1/3 του φλιτζανιού.

Κέικ: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τα στεγνά υλικά του μπολ εναλλάξ με τα υγρά (γάλα και γιαούρτι) και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε το μισό από το μείγμα σε ένα δεύτερο μπολ.

Προσθέτουμε το σιρόπι στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Εάν το μείγμα γίνει πολύ αραιό, του προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (20-30 γρ). Βάζουμε στη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά, εναλλάξ κουταλιές από το σκέτο μείγμα κέικ και από το μείγμα με το σιρόπι φράουλας. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 C, ώσπου το κέικ να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Τεστάρουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε για να το ξεφορμάρουμε. Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με φρεσκοκομμένες φράουλες.

 

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Φωτογραφία: STUDIO LM- Συνταγή: Madame Gâteaux

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Στον πολυκόφτη χτυπάμε τις φράουλες, ώστε να πολτοποιηθούν. Βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και για περίπου 1 ώρα ανακατεύουμε κάθε τόσο ώστε να μην κολλήσει, ώσπου να μειωθούν τα υγρά τους και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι. Η ποσότητα που θα πάρουμε θα είναι περίπου 1/3 του φλιτζανιού.

Βήμα 2

Κέικ: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.  Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ τα στεγνά υλικά του μπολ εναλλάξ με τα υγρά (γάλα και γιαούρτι) και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε το μισό από το μείγμα σε ένα δεύτερο μπολ.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το σιρόπι στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Εάν το μείγμα γίνει πολύ αραιό, του προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (20-30 γρ). Βάζουμε στη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε βουτυρώσει καλά, εναλλάξ κουταλιές από το σκέτο μείγμα κέικ και από το μείγμα με το σιρόπι φράουλας. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 C, ώσπου το κέικ να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.

Βήμα 4

Τεστάρουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε για να το ξεφορμάρουμε. Για το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με φρεσκοκομμένες φράουλες.

 

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Φωτογραφία: STUDIO LM- Συνταγή: Madame Gâteaux