Traditional,Australian,Meat,Mini,Pie,On,The,Wooden,Background.,Puff
clock icon
1:40'

Μανιταροπιτάκια

Υλικά

  • 1250γρ. μανιτάρια λευκά
  • 6 φύλλα κιχί χωριάτικο
  • 100γρ. κρεμμυδάκια εσαλότ
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
  • 150γρ. προσούτο
  • 150γρ. παρμεζάνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, χωρίς τα κοτσάνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 300γρ. κρέμα γάλακτος Milbona 30% λιπαρά
  • 200γρ. φρέσκο γάλα Γάλπο 3,5%
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Νόστιμα μανιταροπιτάκια, που μπορούν να σταθούν, τόσο, ως το τέλειο ορεκτικό στο τραπέζι μας, όσο και ως το τέλειο κολατσιό στη δουλειά μας.

Καθαρίζετε τα μανιτάρια. Αν τα μανιτάρια είναι πολύ φρέσκα δεν βγάζετε την εξωτερική φλούδα και καθαρίζετε με μια νωπή πετσέτα. Βάζετε στο μούλτι μικρές ποσότητες (μια χούφτα) και σε πολύ μικρή ταχύτητα (με ελάχιστα πατήματα) κόβετε τα μανιτάρια έτσι ώστε να μην βγάλουν τα υγρά τους.

Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και ιδρώνετε τα κρεμμυδάκια εσαλότ. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε αρκετά. Τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν μαγειρεύοντας για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά έως ότου το μίγμα στεγνώσει αρκετά.

Προσθέτετε το χοντροκομμένο προσούτο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε πολύ καλά. Σε ένα μπλέντερ βάζετε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το σκόρδο και χτυπάτε να γίνουν πάστα. Όταν το μίγμα στην κατσαρόλα έχει ελαφρώς κρυώσει, ενσωματώνετε το μίγμα του μαϊντανού και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί.

Κόβετε στην μέση το κάθε φύλλο έτσι ώστε συνολικά να έχετε 12 κομμάτια. Λαδώνετε το φύλλο με ένα πινέλο και το τοποθετείτε μέσα σε ένα μικρό μπολ, βάζετε 2 κουταλιές τις σούπας από το μίγμα (100γρ.) το παίρνετε και φτιάχνετε ένα πουγκί.

Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC, στον αέρα για 35-40 λεπτά ανάλογα και μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μανιτάρια. Αν τα μανιτάρια είναι πολύ φρέσκα δεν βγάζετε την εξωτερική φλούδα και καθαρίζετε με μια νωπή πετσέτα. Βάζετε στο μούλτι μικρές ποσότητες (μια χούφτα) και σε πολύ μικρή ταχύτητα (με ελάχιστα πατήματα) κόβετε τα μανιτάρια έτσι ώστε να μην βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και ιδρώνετε τα κρεμμυδάκια εσαλότ. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε αρκετά. Τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν μαγειρεύοντας για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά έως ότου το μίγμα στεγνώσει αρκετά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το χοντροκομμένο προσούτο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε πολύ καλά. Σε ένα μπλέντερ βάζετε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το σκόρδο και χτυπάτε να γίνουν πάστα. Όταν το μίγμα στην κατσαρόλα έχει ελαφρώς κρυώσει, ενσωματώνετε το μίγμα του μαϊντανού και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αν χρειαστεί.

Βήμα 4

Κόβετε στην μέση το κάθε φύλλο έτσι ώστε συνολικά να έχετε 12 κομμάτια. Λαδώνετε το φύλλο με ένα πινέλο και το τοποθετείτε μέσα σε ένα μικρό μπολ, βάζετε 2 κουταλιές τις σούπας από το μίγμα (100γρ.) το παίρνετε και φτιάχνετε ένα πουγκί.

Βήμα 5

Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο και ψήνετε στο φούρνο, στους 170οC, στον αέρα για 35-40 λεπτά ανάλογα και μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.