Γευστικότατη γιορτινή πίτα του δωδεκαήμερου από τη Μακεδονία.
Υλικά
- 450γρ. έτοιμο φύλλο για πίτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και ½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο
- 2 κρόκους αβγού
- 3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 600γρ. φέτα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό (προαιρετικό)
- 1/4 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 αβγά
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Τρίβετε τα πράσα με αλάτι και τα αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους σε σουρωτήρι. Τα στύβετε καλά με τα χέρια.
Βήμα 2
Χτυπάτε τα αβγά, τα αναμιγνύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και προσθέτετε τα πράσα. Τα ανακατεύετε και δοκιμάζετε για αλάτι.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε δύο φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και λάδι.
Βήμα 4
Κρατάτε δύο φύλλα για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Βήμα 5
Χωρίζετε τη γέμιση ανάλογα με τα φύλλα που έχετε. Στρώνετε φύλλα και γέμιση εναλλάξ στο ταψί, αλείφοντας κάθε φορά το φύλλο με βούτυρο και λάδι.
Βήμα 6
Στρώνετε τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει και κλείνετε την πίτα. Τη χαράζετε με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 4-5 λωρίδες.
Βήμα 7
Ανακατεύετε τους κρόκους με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Την ψήνετε στο φούρνογια 40-45 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, την κόβετε και τη σερβίρετε.