Ένας πικάντικος μεζές με τοπικά προϊόντα. O μπάτζος είναι σκληρό πικάντικο τυρί. Όσο για το μπούκοβο είναι σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.
Υλικά
- 1½ κιλό κρέας χοιρινό χωρίς κόκαλο (από λαιμό, για να μην είναι στεγνό), κομμένο σε μεγάλους κύβους
- ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
- 250γρ. τυρί μπάτζο κομμένο σε κύβους
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι ή σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται ώστε να βράσει το κρέας. Προσθέτετε αλάτι και μπούκοβο και σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το λάδι του.Βήμα 4
Σκορπάτε πάνω από το ζεστό κρέας το τυρί μπάτζο και σερβίρετε αμέσως το φαγητό με τηγανητές πατάτες.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey