Πώς να φτιάξετε το νόστιμο ζυμαρικό που αγαπούν ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τρώγονται σκέτα -μόνο με αγνό βούτυρο και μπόλικο τριμμένο γαλοτύρι ή μυζήθρα- αλλά συνδυάζονται και με κρέας, απάκι, μανιτάρια ή οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι σταρένιο
- 2 φλιτζάνια νερό περίπου
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
- μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
- αλάτι
Tips
- Στακοβούτυρο θα βρείτε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.
- Με ιδιαίτερες επιδόσεις στην παρασκευή πολύ νόστιμων χειροποίητων ζυμαρικών οι οικοδέσποινες της Κρήτης! Τα σκιουφιχτά είναι από τα πιο γνωστά και τα ετοίμαζαν ειδικά για τις Απόκριες, συνήθως λίγο πριν τα μαγειρέψουν. Και, αν τα έφτιαχναν νωρίτερα, φρόντιζαν να τα ξεράνουν στον αέρα, πάντα σε σκιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μόλις τα χρειαστούν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.Βήμα 2
Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.Βήμα 3
Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.Βήμα 4
Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb