Linguine-tomatini-prosciuto_small
clock icon
15'

Λινγκουίνι με πολύχρωμα ντοματίνια και προσούτο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. λινγκουίνι
  • 100 γρ. κίτρινα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 100 γρ. κόκκινα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 140 γρ. προσούτο crudo, σε φέτες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα λινγκουίνι με τοματίνια και προσούτο είναι μια κατ’ εξοχήν τεμπέλικη, απλή, γρήγορη συνταγή που καταφέρνει όμως να σε εκπλήξει με το πόσο καλά λειτουργεί. Γιατί τα γλυκά και νόστιμα κίτρινα και κόκκινα ντοματίνια, ζουμερά και γεμάτα φρεσκάδα κοντράρουν με το γεμάτο umami, αυστηρό και αλμυρό προσούτο, πάνω σε πεντανόστιμα λινγκουίνι που λιπαίνονται από το εκλεκτό, αρωματισμένο ελαιόλαδο όπου σοτάραμε τα ντοματίνια.

Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν: Βάζετε σε υψηλή ένταση μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 5 λίτρα νερό να βράσει (σκεπασμένη για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας). Αφού βράσει το νερό, θα αφαιρέσετε το καπάκι και θα ρίξετε μέσα 1 κουτ. χοντρό αλάτι. Μετά τον παφλασμό, βάλτε το χρονόμετρο να τρέχει για 9′ και ρίξτε τα ζυμαρικά που θα τα ανακατέψετε τακτικά τα πρώτα 3′ να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Στη διάρκεια του βρασμού προχωράτε με τη «σάλτσα» .

Σοτάρετε τα ντοματίνια: Ενόσω βράζουν τα ζυμαρικά, βάλτε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή ένταση (7/9) για να πάρει θερμοκρασία. Ρίξτε τα ντοματίνια να σοταριστούν. Στη πορεία θ’ αρχίσει να σκάει ο φλοιός απ’ τα ντοματίνια και να πέφτουν λίγο απ’ τα υγρά τους στο λάδι, με αποτέλεσμα να πιτσιλάνε λάδι (προσοχή λοιπόν), αλλά ταυτόχρονα να νοστιμίζει ιδιαίτερα η «σάλτσα». Στα 5 ′ περίπου που τα ντοματίνια έχουν σχετικά μαραθεί, σβήνετε το μάτι και περιμένετε τα ζυμαρικά να γίνουν.

Ολοκληρώνετε το πιάτο: Μόλις περάσουν τα 9′ που θέλουν βράσιμο τα λινγκουίνι, κρατάτε ένα μέρος απ’ το νερό που έβρασαν για να τα αναζωογονήσετε αν χρειαστεί αργότερα και τα σουρώνετε ή τα βάζετε κατευθείαν απ’ την κατσαρόλα στο τηγάνι που κάνατε τα ντοματίνια (όπως συνήθως κάνω εγώ γλιτώνοντας το σούρωμα). Ανακατεύετε καλά τα ζυμαρικά με τα ντοματίνια και το λάδι και στο τέλος προσθέτετε το κομμένο προσούτο να πάει παντού και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε ζεστά βαθιά πιάτα για να διατηρούν τη θερμοκρασία τους όσο τα απολαμβάνετε. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται τριμμένο τυρί από πάνω. Είναι μάλλον φλυαρία αφού η όλη λογική της είναι ο μινιμαλιστικός συνδυασμός ανάμεσα σε γλυκά και ζουμερά ντοματίνια και αλμυρό βαθιά νόστιμο προσούτο με το ελαιόλαδο να λειτουργεί σαν καταλύτης στη σχέση των υλικών. Το μόνο που ταιριάζει είναι φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα ζυμαρικά να βράσουν: Βάζετε σε υψηλή ένταση μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 5 λίτρα νερό να βράσει (σκεπασμένη για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας). Αφού βράσει το νερό, θα αφαιρέσετε το καπάκι και θα ρίξετε μέσα 1 κουτ. χοντρό αλάτι. Μετά τον παφλασμό, βάλτε το χρονόμετρο να τρέχει για 9′ και ρίξτε τα ζυμαρικά που θα τα ανακατέψετε τακτικά τα πρώτα 3′ να μη κολλήσουν μεταξύ τους. Στη διάρκεια του βρασμού προχωράτε με τη «σάλτσα» .

Βήμα 2

Σοτάρετε τα ντοματίνια: Ενόσω βράζουν τα ζυμαρικά, βάλτε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή ένταση (7/9) για να πάρει θερμοκρασία. Ρίξτε τα ντοματίνια να σοταριστούν. Στη πορεία θ’ αρχίσει να σκάει ο φλοιός απ’ τα ντοματίνια και να πέφτουν λίγο απ’ τα υγρά τους στο λάδι, με αποτέλεσμα να πιτσιλάνε λάδι (προσοχή λοιπόν), αλλά ταυτόχρονα να νοστιμίζει ιδιαίτερα η «σάλτσα». Στα 5 ′ περίπου που τα ντοματίνια έχουν σχετικά μαραθεί, σβήνετε το μάτι και περιμένετε τα ζυμαρικά να γίνουν.

Βήμα 3

Ολοκληρώνετε το πιάτο: Μόλις περάσουν τα 9′ που θέλουν βράσιμο τα λινγκουίνι, κρατάτε ένα μέρος απ’ το νερό που έβρασαν για να τα αναζωογονήσετε αν χρειαστεί αργότερα και τα σουρώνετε ή τα βάζετε κατευθείαν απ’ την κατσαρόλα στο τηγάνι που κάνατε τα ντοματίνια (όπως συνήθως κάνω εγώ γλιτώνοντας το σούρωμα). Ανακατεύετε καλά τα ζυμαρικά με τα ντοματίνια και το λάδι και στο τέλος προσθέτετε το κομμένο προσούτο να πάει παντού και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε ζεστά βαθιά πιάτα για να διατηρούν τη θερμοκρασία τους όσο τα απολαμβάνετε. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται τριμμένο τυρί από πάνω. Είναι μάλλον φλυαρία αφού η όλη λογική της είναι ο μινιμαλιστικός συνδυασμός ανάμεσα σε γλυκά και ζουμερά ντοματίνια και αλμυρό βαθιά νόστιμο προσούτο με το ελαιόλαδο να λειτουργεί σαν καταλύτης στη σχέση των υλικών. Το μόνο που ταιριάζει είναι φρεσκοτριμμένο πιπέρι.