liker stafuli
clock icon
20'

Λικέρ με σταφύλια

Υλικά

  • 2 κιλά σταφύλια άσπρα και μαύρα, με σκληρή ρόγα
  • φλούδες από 3 λεμόνια
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • τσίπουρο ή βότκα ή τζιν

Tips

  • Μια πρόταση με πετιμέζι: Φτιάξτε ένα κρητικό σφηνάκι με 3 μέρη τσικουδιάς και 1 μέρος πετιμέζι. Και αν σας αρέσουν τα λικέρ, ανακατέψτε 1 μέρος τσικουδιάς με 3 μέρη πετιμέζι.

Φτιάξτε με τα διαθέσιμα σε αφθονία σταφύλια αλλά και με πετιμέζι πρωτότυπες και τόσο αγαπημένες σε άλλες εποχές συνταγές…

Πλένετε καλά και κόβετε τα σταφύλια σε μικρά τσαμπάκια (από 4-5 ρόγες το καθένα). Τα βάζετε σε γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο, χωρίς να τα πιέσετε.

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση. Όταν κρυώσει μοιράζετε το σιρόπι στα βάζα. Μοιράζετε και τις φλούδες από τα λεμόνια και απογεμίζετε με το ποτό της επιλογής σας.

Κλείνετε τα βάζα. Τα κουνάτε κάθε μέρα (2-3 φορές), για τουλάχιστον 1 μήνα πριν τα ανοίξετε και τα καταναλώσετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά και κόβετε τα σταφύλια σε μικρά τσαμπάκια (από 4-5 ρόγες το καθένα). Τα βάζετε σε γυάλινα βάζα με φαρδύ στόμιο, χωρίς να τα πιέσετε.

Βήμα 2

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 1 λεπτό από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση. Όταν κρυώσει μοιράζετε το σιρόπι στα βάζα. Μοιράζετε και τις φλούδες από τα λεμόνια και απογεμίζετε με το ποτό της επιλογής σας.

Βήμα 3

Κλείνετε τα βάζα. Τα κουνάτε κάθε μέρα (2-3 φορές), για τουλάχιστον 1 μήνα πριν τα ανοίξετε και τα καταναλώσετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb