linguini_gavros_Xenakis
clock icon
60'

Λιγκουίνι με πέστο λιαστής ντομάτας και τραγανό γαύρο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 600 γρ. λιγκουίνι ζυμαρικά
  • 250 γρ. φιλέτα φρέσκου γαύρου
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 500 ml ηλιέλαιο Vita D'or
  • αλάτι
  • Για το πέστο λιαστής ντομάτας

  • 50 γρ. βασιλικό πλατύφυλλο
  • 50 γρ. γραβιέρα Mon Parnes με τρούφα Νώμα
  • 70 γρ. λιαστές ντομάτες, ελαφρά μουλιασμένες σε ζεστό νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 50 γρ. ψίχα ψωμιού

Αυτό το πιάτο ζυμαρικών με το πέστο λιαστής ντομάτας και τον τηγανητό γαύρο είναι ότι πρέπει για την εποχή και θα γίνει ανάρπαστο.

Πέστο: Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ. Χτυπάμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Παίρνουμε τα φιλέτα του γαύρου, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο στο ψυγείο και τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον γαύρο για περίπου 1΄-2΄ μέχρι να γίνει τραγανός. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το υγρό τους. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά αμέσως προσθέτοντας από πάνω τον τραγανό γαύρο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πέστο: Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ. Χτυπάμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Παίρνουμε τα φιλέτα του γαύρου, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο στο ψυγείο και τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 4

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον γαύρο για περίπου 1΄-2΄ μέχρι να γίνει τραγανός. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το υγρό τους. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά αμέσως προσθέτοντας από πάνω τον τραγανό γαύρο.