Leberkässemmel_anoigma
clock icon
1:30'

Leberkässemmel, το γερμανικό σάντουιτς με ρολό κιμά

Υλικά

    Για 6 άτομα

    Για το ρολό κρέατος

  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 400 γρ. χοιρινό κιμά
  • 200 γρ. μπέικον, χοντροκομμένο
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένο πάγο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα
  • ½ κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σάντουιτς

  • 6 ψωμάκια τύπου πρέτζελ ή kaiser rolls
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα ή πίκλα κρεμμυδιού, σε λεπτές φέτες
  • γλυκιά μουστάρδα
  • κόκκινο καυτερό πιπέρι

Tips

  • Ζητάμε από τον χασάπη και οι δύο κιμάδες να είναι από μέρη που έχουν λίπος

Το λιτό σε υλικά σάντουιτς Leberkässemmel εμπνεύστηκε ο αυλικός μάγειρας του Καρόλου Θεοδώρου, στο Μόναχο του 18ου αιώνα. Χάρη στην απλότητά του έγινε γρήγορα αγαπημένο street food της Βαυαρίας.

Βάζουμε στην κατάψυξη τους κιμάδες και το μπέικον για 30' ώστε να είναι πολύ κρύα. Κατόπιν πολτοποιούμε τα κρέατα, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι με τη μισή ποσότητα του πάγου σε δυνατό πολυκόφτη με λεπίδες μέχρι να γίνουν πάστα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ και τον υπόλοιπο πάγο. Ανακατεύουμε για 2΄, μέχρι να έχουμε λεία κρεμώδη μάζα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ, πιέζουμε καλά να μην έχει κενά και λειαίνουμε την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια.

Ψήνουμε για 35΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ στα τελευταία 15΄ θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία στους 200°C για πιο τραγανή κρούστα.

Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία ώστε να κόβεται πιο εύκολα.

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και το απολαμβάνουμε ζεστό σε ψωμάκι (Leberkässemmel) με μουστάρδα, κρεμμύδι ωμό ή πίκλα και καυτερό πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε στην κατάψυξη τους κιμάδες και το μπέικον για 30' ώστε να είναι πολύ κρύα. Κατόπιν πολτοποιούμε τα κρέατα, το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι με τη μισή ποσότητα του πάγου σε δυνατό πολυκόφτη με λεπίδες μέχρι να γίνουν πάστα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το μπέικιν πάουντερ και τον υπόλοιπο πάγο. Ανακατεύουμε για 2΄, μέχρι να έχουμε λεία κρεμώδη μάζα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ, πιέζουμε καλά να μην έχει κενά και λειαίνουμε την επιφάνεια με βρεγμένα χέρια.

Βήμα 4

Ψήνουμε για 35΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ενώ στα τελευταία 15΄ θα αυξήσουμε τη θερμοκρασία στους 200°C για πιο τραγανή κρούστα.

Βήμα 5

Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία ώστε να κόβεται πιο εύκολα.

Βήμα 6

Κόβουμε σε χοντρές φέτες και το απολαμβάνουμε ζεστό σε ψωμάκι (Leberkässemmel) με μουστάρδα, κρεμμύδι ωμό ή πίκλα και καυτερό πιπέρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη