laxanontolmades-ntomatas
clock icon
2:0'

Λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά και ντομάτα

Υλικά

  • 1 αφράτο λευκό λάχανο, κατάλληλο για ντολμάδες
  • ξίδι κόκκινο
  • Για τη γέμιση

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 2 φορές
  • 2 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 2 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 300 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • Για το μαγείρεμα & το σερβίρισμα

  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 350 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • χυμό λεμόνι
  • πάπρικα γλυκιά

Ένα μαμαδίστικο φαγητό με απίστευτη νοστιμιά

Γέμιση: Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό λίγο πιο κάτω από τη μέση της κατσαρόλας και όταν βράσει το νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ξίδι.

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι κόβοντάς το όσο πιο βαθιά μπορούμε. Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το κοτσάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε για 8΄-10΄ να μαλακώσει, τότε τα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν και αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα.

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα
μέχρι το κέντρο. Τοποθετούμε τα φύλλα απλωτά σε έναν δίσκο ώστε να κρυώνουν.

Παίρνουμε ένα φύλλο, αφαιρούμε τη σκληρή ράχη του, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι και κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση. Βάζουμε μια ποσότητα από τον κιμά στο επάνω μέρος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρόλο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ιδανικά με χοντρό πάτο, ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με το λάχανο που περίσσεψε, αλλά και τα σκληρά μέρη που αφαιρέσαμε. Ξεκινάμε να βάζουμε σε στρώσεις τους λαχανοντολμάδες, ανάμεσα από κάθε στρώση προσθέτουμε κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας. Όταν τελειώσουμε με τα υλικά, κάνουμε μία ακόμη στρώση με φύλλα λάχανου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη σάλτσα.

Τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε ζωμό τόσο ώστε να μην ξεπεράσει την επιφάνεια του πιάτου. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 45΄. Τους σερβίρουμε με το ζουμάκι τους, λίγη πάπρικα και χυμό λεμονιού.

Styling, Food styling, Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό λίγο πιο κάτω από τη μέση της κατσαρόλας και όταν βράσει το νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ξίδι.

Βήμα 2

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι κόβοντάς το όσο πιο βαθιά μπορούμε. Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με το κοτσάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε για 8΄-10΄ να μαλακώσει, τότε τα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν και αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα.

Βήμα 3

Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα
μέχρι το κέντρο. Τοποθετούμε τα φύλλα απλωτά σε έναν δίσκο ώστε να κρυώνουν.

Βήμα 4

Παίρνουμε ένα φύλλο, αφαιρούμε τη σκληρή ράχη του, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι και κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση. Βάζουμε μια ποσότητα από τον κιμά στο επάνω μέρος του φύλλου και τυλίγουμε σε ρόλο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας.

Βήμα 5

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ιδανικά με χοντρό πάτο, ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και κάνουμε μια στρώση με το λάχανο που περίσσεψε, αλλά και τα σκληρά μέρη που αφαιρέσαμε. Ξεκινάμε να βάζουμε σε στρώσεις τους λαχανοντολμάδες, ανάμεσα από κάθε στρώση προσθέτουμε κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας. Όταν τελειώσουμε με τα υλικά, κάνουμε μία ακόμη στρώση με φύλλα λάχανου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη σάλτσα.

Βήμα 6

Τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε ζωμό τόσο ώστε να μην ξεπεράσει την επιφάνεια του πιάτου. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά για 45΄. Τους σερβίρουμε με το ζουμάκι τους, λίγη πάπρικα και χυμό λεμονιού.

Styling, Food styling, Φωτογραφίες: Εύα Μονοχάρη