lahanodolmades
clock icon
1:30'

Λαχανοντολμάδες με χοιρινό και σάλτσα ντομάτας

Υλικά

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα πιάτο που το ελληνικό τραπέζι αγαπά πολύ. Εδώ τους φτιάξαμε κάπως διαφορετικά, με χοιρινό φιλέτο, χρησιμοποιώντας εκλεκτά προϊόντα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ. Είναι πεντανόστιμοι, να τους φτιάξετε κι εσείς!

Αφαιρείτε τα χοντρά φύλλα του λάχανου. Το κρατάτε στον πάγκο με το κοτσάνι προς τα κάτω και το χτυπάτε δυνατά για να αποσπαστούν τα φύλλα από το κοτσάνι. Κόβετε με μυτερό μαχαίρι και αφαιρείτε την περιοχή γύρω από το κοτσάνι.
Βράζετε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βουτάτε μέσα το λάχανο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πρώτα φύλλα. Αρχίζετε να τα αφαιρείτε λίγα λίγα αραδιάζοντας το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο σας μέχρι να τελειώσουν όλα. Αφού κρυώσουν κόβετε το σκληρό κοτσάνι από τη μέση των φύλλων. Όσα είναι ακατάλληλα στρώνετε τα μισά στον πάτο της κατσαρόλας και φυλάτε τα υπόλοιπα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: σοτάρετε στο Ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν μαραθούν σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το κρέας, το Ρύζι, το μαϊντανό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η γέμιση πιει τα υγρά της την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε εκεί όπου υπήρχε το κοτσάνι, μία ή δύο κουταλιές της σούπας γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων στα πλάγια προς τα μέσα και αρχίζετε να τα τυλίγετε σε ρολά κλείνοντας μέσα τη γέμιση, όπως κάνετε και με τους κλασικούς ντολμάδες.
Αραδιάζετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Κάνετε όσες στρώσεις χρειάζονται μέχρι να τελειώσουν οι ντολμάδες. Σκορπάτε από πάνω το σέλινο και τα καρότα και περιχύνετε όλο το φαγητό με την Τομάτα στον Τρίφτη και το Ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που περίσσεψαν και τοποθετείτε από πάνω ανάποδα ένα πιάτο για να κρατάει τους ντολμάδες στη θέση τους.
Σιγοβράζετε το φαγητό με το καπάκι της κατσαρόλας μισάνοιχτο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί το Ρύζι. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο νερό. Στο τέλος η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι πηχτή.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε τα χοντρά φύλλα του λάχανου. Το κρατάτε στον πάγκο με το κοτσάνι προς τα κάτω και το χτυπάτε δυνατά για να αποσπαστούν τα φύλλα από το κοτσάνι. Κόβετε με μυτερό μαχαίρι και αφαιρείτε την περιοχή γύρω από το κοτσάνι.

Βήμα 2

Βράζετε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βουτάτε μέσα το λάχανο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πρώτα φύλλα. Αρχίζετε να τα αφαιρείτε λίγα λίγα αραδιάζοντας το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο σας μέχρι να τελειώσουν όλα. Αφού κρυώσουν κόβετε το σκληρό κοτσάνι από τη μέση των φύλλων. Όσα είναι ακατάλληλα στρώνετε τα μισά στον πάτο της κατσαρόλας και φυλάτε τα υπόλοιπα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σοτάρετε στο Ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν μαραθούν σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το κρέας, το Ρύζι, το μαϊντανό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η γέμιση πιει τα υγρά της την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε εκεί όπου υπήρχε το κοτσάνι, μία ή δύο κουταλιές της σούπας γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων στα πλάγια προς τα μέσα και αρχίζετε να τα τυλίγετε σε ρολά κλείνοντας μέσα τη γέμιση, όπως κάνετε και με τους κλασικούς ντολμάδες.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Κάνετε όσες στρώσεις χρειάζονται μέχρι να τελειώσουν οι ντολμάδες. Σκορπάτε από πάνω το σέλινο και τα καρότα και περιχύνετε όλο το φαγητό με την Τομάτα στον Τρίφτη και το Ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που περίσσεψαν και τοποθετείτε από πάνω ανάποδα ένα πιάτο για να κρατάει τους ντολμάδες στη θέση τους.

Βήμα 5

Σιγοβράζετε το φαγητό με το καπάκι της κατσαρόλας μισάνοιχτο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί το Ρύζι. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο νερό. Στο τέλος η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι πηχτή.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή