SOUP-SPAIN
clock icon
20'

Κρύα σούπα ντομάτας από την Κόρδοβα (Salmorejo Cordobés)

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 200γρ. ψωμί
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 αβγό βρασμένο σφιχτό
  • κομματάκια από χαμόν

Η ιστορία αυτής της σούπας ξεκινάει κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα και αρχικά ήταν λευκή, χωρίς ντομάτα και με έντονη τη γεύση του λαδιού και του ξιδιού. Στην διάρκεια των χρόνων όμως και με την “εισβολή” της ντομάτας στην ισπανική κουζίνα, η σούπα άλλαξε χρώμα και γεύση. Δείτε μία ακόμη διάσημη ισπανική κρύα σούπα ΕΔΩ.

Βγάζετε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο. Χτυπάτε καλά να πολτοποιηθούν.
Στη συνέχεια, προσθέτετε το ψωμί, το λάδι και το αλάτι και χτυπάτε ξανά.
Όταν το μίγμα γίνει κρεμώδες και ομογενοποιηθεί, το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 2 - 3 ώρες.
Σερβίρετε τη σούπα σε μικρά μπολ, τοποθετώντας από πάνω κομμάτια από αβγό, χαμόν και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βγάζετε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο. Χτυπάτε καλά να πολτοποιηθούν.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ψωμί, το λάδι και το αλάτι και χτυπάτε ξανά.

Βήμα 3

Όταν το μίγμα γίνει κρεμώδες και ομογενοποιηθεί, το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 2 - 3 ώρες.

Βήμα 4

Σερβίρετε τη σούπα σε μικρά μπολ, τοποθετώντας από πάνω κομμάτια από αβγό, χαμόν και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.