SPAIN-FOOD
clock icon
55'

Κροκέτες χαμόν (Croqueta de jamón)

Υλικά

  • 200γρ. χαμόν, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα
  • Για το πανάρισμα

  • αλεύρι
  • 3 αβγά, χτυπημένα
  • φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί

Κάθε Ισπανίδα γιαγιά που σέβεται τον εαυτό της ξέρει να φτιάχνει κροκέτες και να τις μοιράζει στα εγγόνια της σε τάπερ. Οι κροκέτες λοιπόν, υπάρχουν πάντα στην κατάψυξη του σπιτιού, μιας και είναι ένας από τους πιο εύκολους μεζέδες. Εκτός από αυτές του χαμόν, πολύ διαδεδομένες είναι και με κοτόπουλο ή μπακαλιάρο. Η δική μας εκδοχή για κροκέτες μπακαλιάρου ΕΔΩ.

Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε να λιώσει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε το χαμόν, το αλεύρι και μετά σιγά σιγά το γάλα για να φτιάξετε μια σάλτσα σαν μπεσαμέλ. Μαγειρεύετε το μίγμα για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο.
Όταν παγώσει καλά και στερεοποιηθεί, σχηματίζετε μικρές μπάλες τις οποίες πανάρετε περνώντας πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά ή το ψωμί.
Τηγανίζετε τις κροκέτες σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το βάζετε να λιώσει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέτετε το χαμόν, το αλεύρι και μετά σιγά σιγά το γάλα για να φτιάξετε μια σάλτσα σαν μπεσαμέλ. Μαγειρεύετε το μίγμα για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 3

Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Όταν παγώσει καλά και στερεοποιηθεί, σχηματίζετε μικρές μπάλες τις οποίες πανάρετε περνώντας πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά ή το ψωμί.

Βήμα 5

Τηγανίζετε τις κροκέτες σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε πιάτο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.