Τι γίνεται όταν “παντρέψεις” τη μανέστρα με την τεχνική του ριζότο; Ένα ζουμερό κριθαρότο που ενθουσιάζει με τη νοστιμιά και το άρωμα του.
Υλικά
- 400γρ. κριθαράκι μέτριο
- 200γρ. μανιτάρια άσπρα, σε λεπτές φέτες ή πλευρώτους, σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη και στραγγισμένη καλά
- 1.250ml ζεστό ζωμό από κοτόπουλο ή λαχανικά
- 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα ή ηπειρώτικη παρμεζάνα τριμμένη (ή άλλο ημίσκληρο τυρί της επιλογής σας)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το λάδι και το βούτυρο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
Βήμα 2
Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε 1/3 φλιτζανιού από το ζεστό ζωμό και αφήνετε να απορροφηθεί από το ζυμαρικό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο ζωμός και να μαλακώσει το κριθαράκι, χωρίς όμως να μείνει στεγνό.
Βήμα 4
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το τυρί και σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και το καπάκι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb