Ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο πιάτο με γεμιστά κρεμμύδια, που συνδυάζει πλούσια αρώματα μπαχαρικών με απλά συστατικά της σαρακοστιανής κουζίνας.
Υλικά
- 1 κιλό κρεμμύδια σε μέγεθος αβγού, καθαρισμένα
- ¾ φλιτζανιού ρύζι τύπου Αμερικής
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. σούπας μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. σούπας κανέλα
- 1/3 φλιτζανιού σταφίδες
- 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τα κρεμμύδια ολόκληρα για 2 λεπτά και τα στραγγίζετε. Χαράζετε το κέντρο των κρεμμυδιών με μυτερό μαχαίρι και πιέζετε να αδειάσει το εσωτερικό τους αφήνοντας τους δύο εξωτερικούς φλοιούς.Βήμα 2
Ψιλοκόβετε τα δύο τρίτα από τους εσωτερικούς φλοιούς και τα σοτάρετε μαζί με το σκόρδο σε μισό φλιτζάνι από το λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, το αλάτι, πιπέρι, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε μέχρι να πιει το νερό του.Βήμα 3
Γεμίζετε τα κρεμμύδια με το μίγμα και τα τοποθετείτε σε πλατιά και αρκετά μεγάλη κατσαρόλα, για να παίρνει μόνο μία στρώση. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, ενάμισι με δύο φλιτζάνια νερό (ώστε να σκεπαστούν μέχρι τη μέση) και το φύλλο δάφνης.Βήμα 4
Σιγοβράζετε μέχρι να ψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey