Η γνωστή σε όλους κρέμ καραμελέ εμπλουτίζεται με τη μοσχομυριστή μαστίχα και αποκτά χαρακτήρα ελληνικό!
Υλικά
- 1⅔ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 λίτρο γάλα χλιαρό
- 8 αβγά
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- ½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Tips
- Για να τα σερβίρετε, περνάτε ένα μαχαίρι στα τοιχώματα από κάθε φορμάκι και αναποδογυρίζετε προσεκτικά την κρέμα με την καραμέλα της σε πιάτο.
- Αν θέλετε, γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα του δάσους.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την καραμέλα: Βάζετε σε μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ένα φλιτζάνι από τη ζάχαρη και στάζετε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι από πάνω. Τη βάζετε σε χαμηλή φωτιά και, όταν αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, την κουνάτε λίγο και, χωρίς να ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει η καραμέλα ένα μέτριο σκούρο χρώμα. Δεν πρέπει να κάψει πολύ η ζάχαρη γιατί θα μείνει αρκετή καραμέλα στον πάτο της φόρμας όταν σερβίρετε το γλυκό.Βήμα 2
Μοιράζετε την καραμέλα σε έξι ατομικά μεταλλικά φορμάκια ή την αδειάζετε σε φόρμα με τρύπα στη μέση και, πριν κρυώσει, γυρίζετε τα φορμάκια προσεκτικά ώστε να καλυφθούν και λίγο τα τοιχώματα. Τα αφήνετε στην άκρη.Βήμα 3
Ετοιμάζετε την κρέμα: χτυπάτε τα αβγά με το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα και τη μαστίχα. Προσθέτετε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Μοιράζετε την κρέμα στα φορμάκια (ή τη ρίχνετε όλη στη φόρμα) και τα τοποθετείτε σε βαθύ ταψί. Προσθέτετε όσο ζεστό νερό χρειάζεται να σκεπαστούν τα φορμάκια μέχρι τη μέση. Ψήνετε την κρέμα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά στα ατομικά φορμάκια ή για 45-50 λεπτά στη μεγάλη φόρμα. Αφήνετε να κρυώσουν ή τα τοποθετείτε στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή