Φτιάχνουμε κουλούρα με αλεύρι Ζέας σύμφωνα με τη συνταγή του Αράθυμου Ειρηναίου, από τον φούρνο 2Ε στην Τήνο.

Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι από δίκκοκο σιτάρι
- 15 γρ. προζύμι 70 ωρών ωρίμασης
- 30 γρ. αλάτι
- 990 ml νερό
- 30 ml βαλσαμικό ξίδι
- Διάφορους σπόρους μιξ
- Παπαρουνόσπορο
Για 7-8 τμχ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό στο μίξερ και ζυμώνουμε για 3' σε χαμηλή ταχύτητα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το αλάτι, το βαλσαμικό και το προζύμι και ζυμώνουμε για 5' σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βήμα 3
Κόβουμε σε κομμάτια των 200 γρ., τα πλάθουμε σε φυτίλι πάχους περίπου 10 εκ. και ενώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε κουλούρες. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σκεπασμένες με ένα πανί.
Βήμα 4
Ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε κάποιες με σπόρους και άλλες με παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C για 25'.
Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου