kouloura_zeas_anoigma1
clock icon
2:40'

Κουλούρα με αλεύρι Ζέας

Υλικά

    Για 7-8 τμχ

  • 1 κιλό αλεύρι από δίκκοκο σιτάρι
  • 15 γρ. προζύμι 70 ωρών ωρίμασης
  • 30 γρ. αλάτι
  • 990 ml νερό
  • 30 ml βαλσαμικό ξίδι
  • Διάφορους σπόρους μιξ
  • Παπαρουνόσπορο

Φτιάχνουμε κουλούρα με αλεύρι Ζέας σύμφωνα με τη συνταγή του Αράθυμου Ειρηναίου, από τον φούρνο 2Ε στην Τήνο.

Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό στο μίξερ και ζυμώνουμε για 3' σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το αλάτι, το βαλσαμικό και το προζύμι και ζυμώνουμε για 5' σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Κόβουμε σε κομμάτια των 200 γρ., τα πλάθουμε σε φυτίλι πάχους περίπου 10 εκ. και ενώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε κουλούρες. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σκεπασμένες με ένα πανί.

Ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε κάποιες με σπόρους και άλλες με παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C για 25'.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνουμε το αλεύρι και το νερό στο μίξερ και ζυμώνουμε για 3' σε χαμηλή ταχύτητα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αλάτι, το βαλσαμικό και το προζύμι και ζυμώνουμε για 5' σε γρήγορη ταχύτητα. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βήμα 3

Κόβουμε σε κομμάτια των 200 γρ., τα πλάθουμε σε φυτίλι πάχους περίπου 10 εκ. και ενώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε κουλούρες. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σκεπασμένες με ένα πανί.

Βήμα 4

Ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε κάποιες με σπόρους και άλλες με παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 220°C για 25'.

Φωτογραφία: Έβελυν Φώσκολου