kotopoulo-me-kolokutha
clock icon
1:30'

Κοτόπουλο με μουσταρδόμελο και κολοκύθα

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα, χωρίς φλούδα, σε κυδωνάτες φέτες
  • 1,5 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, με την πέτσα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 150ml κρασί λευκό
  • 50γρ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 40ml κρέμα γάλακτος

Το κοτόπουλο ταιριάζει με το μέλι και τη μουστάρδα και στο νόστιμο τρίο δένει και η κολοκύθα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα κομμάτια της κολοκύθας και βράζετε για 5 λεπτά. Σουρώνετε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνετε στην άκρη.

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Ακουμπάτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνετε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 1 λεπτό επιπλέον. Βγάζετε τα φιλέτα με μια τσιμπίδα και τα ακουμπάτε σε πιάτο. Αδειάζετε το περισσότερο λίπος που θα μείνει στο τηγάνι, αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας περίπου.

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και σοτάρετε στο λίπος το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, σοτάρετε και το σκόρδο. Μόλις βγάλει τα αρώματά του, σβήνετε με το κρασί και βράζετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι, την κρέμα γάλακτος και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατεύετε καλά.

Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια γάστρα και ρίχνετε μέσα τις φέτες της κολοκύθας. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Ακουμπάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου επάνω στην κολοκύθα, σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε στον φούρνο για 35-40 λεπτά. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τα κομμάτια της κολοκύθας και βράζετε για 5 λεπτά. Σουρώνετε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Βήμα 3

Βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Ακουμπάτε τα φιλέτα του κοτόπουλου με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνετε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 1 λεπτό επιπλέον. Βγάζετε τα φιλέτα με μια τσιμπίδα και τα ακουμπάτε σε πιάτο. Αδειάζετε το περισσότερο λίπος που θα μείνει στο τηγάνι, αφήνοντας μία κουταλιά της σούπας περίπου.

Βήμα 4

Επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά και σοτάρετε στο λίπος το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, σοτάρετε και το σκόρδο. Μόλις βγάλει τα αρώματά του, σβήνετε με το κρασί και βράζετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι, την κρέμα γάλακτος και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε μια γάστρα και ρίχνετε μέσα τις φέτες της κολοκύθας. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Ακουμπάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου επάνω στην κολοκύθα, σκεπάζετε με το καπάκι και ψήνετε στον φούρνο για 35-40 λεπτά. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση