Το κοτόπουλο Νιτσιάκος με τον τραχανά είναι ένας απίστευτα νόστιμος και χορταστικός συνδυασμός, που αρέσει πολύ και στα παιδιά.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο Νιτσιάκος μέχρι 1½ κιλό, σε μερίδες
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό
- 1½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 100γρ. φέτα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε με το λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τα κομμάτια από την κατσαρόλα και τα αφήνετε στην άκρη.Βήμα 2
Σοτάρετε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.Βήμα 3
Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε να καλυφθεί με την ντομάτα. Ρίχνετε από πάνω τον ντοματοπελτέ και όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί το κοτόπουλο. Αφήνετε να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.Βήμα 4
Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το φυλάτε. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να πάρετε 4½ φλιτζάνια ζωμό περίπου. Όταν πάρει βράση προσθέτετε το βούτυρο και τον τραχανά και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει.Βήμα 5
Προσθέτετε ξανά το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά επιπλέον να ενωθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε το φαγητό και σκορπάτε από πάνω την τριμμένη φέτα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή