Μια από τις αγαπημένες κοτολιχουδιές μικρών και μεγάλων δίνει ρεσιτάλ γεύσης συνοδευόμενο από πεντανόστιμο αρωματικό πουρέ πατάτας.
Υλικά
- 700γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε μπουκιές
- 2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλεύρι
- λίγο θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- 70γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 2 φρυγανιές
- 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι
- 800γρ. πατάτες καθαρισμένες, σε χοντρά κομμάτια
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- φυλλαράκια από λίγο δυόσμο ή μαντζουράνα, ψιλοκομμένα
- 1 καλή χούφτα φιστίκια Αιγίνης ελαφρώς ψημένα σε αντικολλητικό τηγάνι και χοντροκοπανισμένα
Για την πανάδα
Για τον αρωματικό πουρέ πατάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα περιχύνετε με το μίγμα του σκόρδου. Πασπαλίζετε με το θυμάρι και ανακατεύετε καλά να πάνε παντού τα αρώματα.
Βήμα 2
Βάζετε στο μπλέντερ τα φιστίκια με τη φρυγανιά και το κεφαλοτύρι και τα τρίβετε να γίνουν σκόνη.
Βήμα 3
Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά, σε ένα δεύτερο βάζετε το αλεύρι και σε ένα τρίτο το μίγμα του φιστικιού. Στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψάκι.
Βήμα 4
Παίρνετε μία μία τις μπουκίτσες του κοτόπουλου και τις βουτάτε πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αβγό και τέλος στο φιστίκι, φροντίζοντας να σκεπαστούν παντού.
Βήμα 5
Αραδιάζετε τα κομμάτια στο ταψάκι και τα ψήνετε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 6
Στο μεταξύ βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις λιώνετε ελαφρά με πιρούνι ή με την πρέσα του πουρέ. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν καλά και προσθέτετε τις μισολιωμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα. Τέλος, προσθέτετε τα φιστίκια, το δυόσμο ή τη μαντζουράνα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τις κοτομπουκιές ζεστές, συνοδεύοντας με τον πουρέ.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης, Food Styling: Αντωνία Κατή