Κορτεζίνες λέγονται οι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια, τα γνωστά σε όλους spare ribs. Τα φτιάχνουμε με σπιτική σάλτσα bbq και μια ωραία τηγανιά πατάτες και γίνεται στο τραπέζι του #foodporn…
Υλικά
- 1.800γρ. κορτεζίνες μονοκόμματο (χοιρινά παϊδάκια) πλυμένες και σκουπισμένες με χαρτί κουζίνας
- 2 κρεμμύδια μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- φλούδα από 1 λεμόνι (κομμένη σε λωρίδες)
- λίγο λάδι για το άλειμμα της σχάρας
- 750γρ. χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 5 κουτ. σούπας μέλι, ζεσταμένο λίγο για να γίνει ρευστό
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με λίγο αλάτι
- 3 κουτ. σούπας ξερά βότανα ανάμικτα (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, κ.λπ.)
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα ή καγιέν (όχι καυτερό)
- ½-1 κουτ. γλυκού καυτερό τριμμένο πιπέρι τσίλι ή μπούκοβο (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε)
- αλάτι, μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
Για τη σάλτσα BBQ
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μεγάλο μπολ, ξεχωρίζετε το μισό της ποσότητας και το βάζετε σε κατσαρόλα για να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί και να πήξει η σάλτσα. Τη βάζετε σε βαθύ μπολ.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σχάρα. Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τις φλούδες λεμονιού σε ένα ταψί και προσθέτετε δύο φλιτζάνια νερό. Με αυτό τον τρόπο οι κορτεζίνες παίρνουν μια ελαφριά γεύση από το κρεμμύδι και το λεμόνι και ψήνονται χωρίς να στεγνώσουν. Τοποθετείτε τη σχάρα πάνω από το ταψί –αφού πρώτα την αλείψετε με λίγο λάδι– και τα βάζετε μαζί σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C να κάψουν για- 7-8 λεπτά περίπου.Βήμα 3
Αλείφετε τις κορτεζίνες με λίγη από την ωμή σάλτσα που έχετε κρατήσει, αφήνοντας την υπόλοιπη για το ψήσιμο. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις κορτεζίνες πάνω στην καυτή σχάρα (σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν υγρά στο ταψί και προσθέστε επιπλέον νερό αν χρειαστεί). Ρυθμίζετε το φούρνο στους 180°C.Βήμα 4
Τοποθετείτε το ταψί στην πρώτη σκάλα του φούρνου και ψήνετε τις κορτεζίνες για 40-50 περίπου λεπτά γυρίζοντάς τες από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και αλείφοντάς τες κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί, στο τέλος ανάβετε το γκριλ του φούρνου και ψήνετε τις κορτεζίνες για 5 λεπτά περίπου, για να πάρουν χρώμα. Σερβίρετε τις κορτεζίνες σε μεγάλη πιατέλα και τις συνοδεύετε με τη μαγειρεμένη σάλτσα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey