Εντυπωσιακό πρώτο πιάτο με κλασικές γεύσεις Ανατολής, «πειραγμένες» από τη φινετσάτη τέχνη μιας Mικρασιάτισσας νοικοκυράς.
Υλικά
- 800γρ. μελιτζάνες φλάσκες
- 500γρ. φύλλο κρούστας
- 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με λίγο λάδι
- 4 αβγά χτυπημένα
- 200γρ. κεφαλοτύρι χονδροτριμμένο
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κρόκο αβγού για το άλειμμα του ρολού
- 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα του ρολού
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Παραλλαγή: Στρώνετε τα μισά φύλλα στο ταψί, τα βουτυρώνετε ένα-ένα, στρώνετε τη γέμιση από πάνω και μετά τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνετε σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
- Η λαδόκολλα βοηθάει στο να τυλιχτεί ο κορμός ομοιόμορφα και να μη «σκάσει» στο ψήσιμο.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις τρυπάτε παντού με ένα πιρούνι, τις αλείφετε με λίγο λάδι και τις ψήνετε στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν (35-50 λεπτά). Τις αφήνετε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και αφαιρείτε τους σπόρους (αν είναι μεγάλοι). Τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και τις λιώνετε με το πιρούνι.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τον κιμά: τον βάζετε μέσα σε μέτρια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά. Με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ή σπάτουλας ανακατεύετε καλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σπάζοντας τα κομμάτια μέχρι να διαλυθούν και έως ότου ο κιμάς αλλάξει χρώμα.Βήμα 3
Προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και να τραβήξουν τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζετε τον κιμά από τη φωτιά και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτετε τα αβγά και το τριμμένο τυρί. Τέλος, προσθέτετε τη λιωμένη μελιτζάνα και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC. Κόβετε μια λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο λίγο πιο μεγάλο από το μέγεθος ενός φύλλου κρούστας και το βάζετε στον πάγκο όπου θα δουλέψετε.Βήμα 5
Χωρίζετε τη γέμιση στη μέση για να φτιάξετε δύο κορμούς. Στρώνετε 6 φύλλα κρούστας πάνω στη λαδόκολλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο. Στρώνετε τη μισή γέμιση στο πάνω φύλλο ομοιόμορφα, αφήνοντας 3 εκ. περιθώριο στις τρεις άκρες και 5 εκ. στην πάνω φαρδιά άκρη.Βήμα 6
Σηκώνετε την κάτω άκρη της λαδόκολλας μέχρι να αρχίζει να τυλίγεται ο κορμός. Τυλίγετε 2-3 φορές, διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και συνεχίζετε το τύλιγμα μέχρι το τέλος. Σηκώνετε τον κορμό και τον τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο φύλλο και τη γέμιση. Ραντίζετε την επιφάνεια των κορμών με λίγο νερό.Βήμα 7
Ανακατεύετε τον κρόκο αβγού με το νερό, αλείφετε τους δύο κορμούς και τους ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45- 55 λεπτά. Τους βγάζετε από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο τους κόβετε σε φέτες 2,5 εκ. και σερβίρετε από δύο στο κάθε πιάτο, φροντίζοντας η μία να ακουμπάει λίγο πάνω στην άλλη. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey