Συνοδεύει πλατό τυριών, είναι τέλειο πάνω σε ψωμί, πάστα φλώρα, γλυκές φλογέρες αλλά και πάνω σε ένα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Υλικά
- 200γρ. ξερά ελληνικά σύκα, σε κυβάκια
- 50γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 400ml κόκκινο κρασί ξηρό (ή 300ml ξηρό + 100ml γλυκό)
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο, πλυμένο, σε ροδέλες
- 1 λοβό βανίλιας χαραγμένο στη μέση
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 πρέζα από ανθό αλατιού
- 3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο, χοντροκοπανισμένα
Διαδικασία
Βήμα 1
Το προηγούμενο βράδυ διαλύεται το μέλι στο κόκκινο κρασί σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε μέσα όλα τα μπαχάρια, το πιπέρι, το αλάτι, τα σύκα και τις σταφίδες.Βήμα 2
Τα αφήνετε για μια νύχτα να ενυδατωθούν. Την άλλη μέρα προσθέτετε τις ροδέλες πορτοκαλιού στο μίγμα και βάζετε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά μέχρι να σιροπιάσει.Βήμα 3
Aποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε αεροστεγώς και τα αναποδογυρίζετε.Βήμα 4
Την επόμενη μέρα τα γυρίζετε και τα φυλάτε σε δροσερό ντουλάπι. Από τη στιγμή όμως που θα ανοίξετε το βαζάκι το διατηρείτε στο ψυγείο.Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή