Η μαγείρισσα-συγγραφέας Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου μάς καλωσόρισε στο σπίτι της στην Τήνο και μας μαγείρεψε παραδοσιακές συνταγές της Τήνου από το βιβλίο της Κυκλάδων Γεύσεις.
Υλικά
- 2 κιλά κολοκύθια μέτρια
- ½ φλιτζάνι λάδι και λίγο ακόμα για το άλειμμα
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο, τηνιακό ή κεφαλοτύρι
- ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τα κολοκύθια και αφαιρείτε το πάνω και το κάτω μέρος τους. Τα κόβετε κατά μήκος στη μέση, τα ζεματάτε και τα στραγγίζετε προσεκτικά για να μη σπάσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και μετά αφαιρείτε την ψίχα τους. Αλέθετε την ψίχα των κολοκυθιών.
Βήμα 2
Σε ένα βαθύ τηγάνι μαραίνετε τα κρεμμύδια με το λάδι. Προσθέτετε την αλεσμένη ψίχα των κολοκυθιών και αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας ζωηρά.
Βήμα 3
Αναμιγνύετε το κορνφλάουρ με το γάλα και το ρίχνετε στο τηγάνι ταράζοντάς το με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει ελαφρά. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC και λαδώνετε ένα ταψί. Γεμίζετε τα κολοκύθια με το μίγμα που φτιάξατε και τα αραδιάζετε στο ταψί. Ψήνετε για 45 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Σερβίρονται κρύα ή ζεστά.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή