Τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξετε γεμιστά στον φούρνο. Θα τα φτιάξετε με κιμά και πλιγούρι αντί για ρύζι που του πάει πολύ και θα τα ψήσετε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
- 12 κολοκύθια μέτρια, στρογγυλά
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 6 κλαδάκια άνηθο ψιλοκομμένο
- 6 κλαδάκια μαντζουράνα
- 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 6 κουτ. σούπας πλιγούρι
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 πατάτες μεγάλες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 4 κουτ. σούπας μαντζουράνα φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1½ φλιτζάνι φέτα χοντροτριμμένη
- λίγη ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε, ξύνετε λίγο εξωτερικά τα κολοκύθια και κόβετε με μια οριζόντια τομή τα «καπάκια» τους τα οποία κρατάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο αδειάζετε την ψίχα τους και την αφήνετε στην άκρη. Αλατίζετε εσωτερικά τα κολοκύθια και τα αραδιάζετε σε γάστρα με καπάκι.Βήμα 2
Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ ένα φλιτζάνι από την ψίχα των κολοκυθιών μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τα κλαδάκια του άνηθου και της μαντζουράνας, τρεις κουταλιές της σούπας από το κονκασέ, λίγη ζάχαρη, ανάλογο αλατοπίπερο και λίγο από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μίγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με τον κιμά, το πλιγούρι και επιπλέον αλατοπίπερο.Βήμα 3
Με αυτό το μίγμα γεμίζετε τα κολοκύθια κατά τα ¾ και τα σκεπάζετε με τα καπάκια που έχετε κρατήσει στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ετοιμάζετε τις πατάτες και, αφού τις αλατοπιπερώσετε, τις τοποθετείτε ενδιάμεσα από τα κολοκύθια.Βήμα 4
Αναμιγνύετε στο μπλέντερ το υπόλοιπο κονκασέ με λίγο νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη μαντζουράνα κι ανάλογο αλατοπίπερο. Με αυτό το μίγμα περιχύνετε τα κολοκύθια στο ταψί, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί το φαγητό για 1 ώρα. Ελέγχετε τα υγρά της γάστρας μήπως χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα περίπου χωρίς το καπάκι.Βήμα 5
Μόλις σβήσετε το φούρνο πασπαλίζετε το φαγητό με την τριμμένη φέτα και το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά πριν σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή