Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια είναι μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή με αφράτα κεφτεδάκια και πλούσια σάλτσα ντομάτας. Εδώ η Ελένη Σαράντη μάς εξηγεί πώς να τα φτιάξουμε βήμα-βήμα
Κοκκινιστά κεφτεδάκια (Polpette al sugo) από την Ελένη Σαράντη του Osteria Mamma
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο, διπλά περασμένο
- 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (μόνο ψίχα), σε μικρά κομμάτια
- λίγο γάλα ή νερό για το ψωμί
- 2-3 αυγά
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- 1 κιλό ντομάτα κονκασέ
- 500 γρ. λευκό κρεμμύδι
- 300 γρ. πελτέ ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 10 μεγάλα φύλλα βασιλικού
- αλάτι
- ελαιόλαδο
Μερίδες: 4
Για τα κεφτεδάκια (polpette)
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο γάλα ή λίγο νερό. Στραγγίζουμε καλά για να βγάλουμε όσο περισσότερα υγρά μπορούμε. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το μουλιασμένο ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε στο ψυγείο για 30΄.
Βήμα 2
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα σχετικά μεγάλη σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε και το σκόρδο, ψιλοκομμένο, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον βασιλικό, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35΄-40΄.
Βήμα 3
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτεδάκια των 55-60 γρ. Προσθέτουμε στη σάλτσα ένα φλιτζάνι καυτό νερό, βάζουμε τα polpette και σιγομαγειρεύουμε για 35΄-40΄. Δεν ανακατεύουμε, απλώς κουνάμε καλά την κατσαρόλα, αλλιώς θα σπάσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον καυτό νερό.
Βήμα 4
Διορθώνουμε τη γεύση της σάλτσας με αλάτι και ζάχαρη, ανάλογα με την οξύτητα της ντομάτας που θα χρησιμοποιήσουμε και τα σερβίρουμε ζεστά.