kis-ntomata-kounoupidi
clock icon
50'

Κις με ντομάτα, κολοκύθι και τριμμένο κουνουπίδι

Υλικά

    Για τη βάση

  • 1 κουτ. γλυκού λάδι καρύδας
  • 2 μέτρια κολοκύθια, τριμμένα
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1½ κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορους
  • αλάτι θαλασσινό
  • λίγο λάδι καρύδας για το άλειμμα της φόρμας
  • Για την κις

  • 5 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 3 ασπράδια αβγών
  • 1½ κουτ. σούπας γάλα καρύδας
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 φλιτζ. κουνουπίδι τριμμένο στο multi
  • 300γρ. σπανάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 μεσαίες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • ½ φλιτζάνι τυρί της επιλογής μας (γραβιέρα, κασέρι κ.λπ.)
  • αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Λάδι καρύδας θα βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Υπέροχη τάρτα με τραγανή βάση και πεντανόστιμη γέμιση με κολοκύθι, κουνουπίδι και ντομάτα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και αλείφετε με λίγο λάδι καρύδας ένα πυρίμαχο ταψί.
Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, την τυλίγετε και στύβετε με δύναμη για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αδειάζετε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μίγμα μέσα στο σκεύος. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Ετοιμάζετε την κις: Βάζετε σε ένα μπολ τα αβγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη. Προσθέτετε το τριμμένο κουνουπίδι (σαν ψίχουλα) και το σπανάκι και ανακατεύετε με μια σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, απλώνετε από πάνω το μίγμα του κουνουπιδιού και στρώνετε καλά την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον.
Κατόπιν, προσθέτετε από πάνω το τυρί, μοιράζετε κυκλικά τις φέτες της ντομάτας και ψήνετε για 2 λεπτά επιπλέον μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήνετε την κις να κρυώσει λίγο και τη σερβίρετε ζεστή.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και αλείφετε με λίγο λάδι καρύδας ένα πυρίμαχο ταψί.

Βήμα 2

Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, την τυλίγετε και στύβετε με δύναμη για να φύγουν τα πολλά υγρά. Αδειάζετε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης. Ανακατεύετε καλά και στρώνετε το μίγμα μέσα στο σκεύος. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την κις: Βάζετε σε ένα μπολ τα αβγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη. Προσθέτετε το τριμμένο κουνουπίδι (σαν ψίχουλα) και το σπανάκι και ανακατεύετε με μια σπάτουλα για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 4

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, απλώνετε από πάνω το μίγμα του κουνουπιδιού και στρώνετε καλά την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 5

Κατόπιν, προσθέτετε από πάνω το τυρί, μοιράζετε κυκλικά τις φέτες της ντομάτας και ψήνετε για 2 λεπτά επιπλέον μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήνετε την κις να κρυώσει λίγο και τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση