Η κις λορέν πάντα φέρνει χαρά στο τραπέζι, αφού είναι μία από τις πιο αγαπημένες τάρτες. Σε αυτή τη χριστουγεννιάτικη εκδοχή θα απολαύσουμε τον λαχταριστό συνδυασμό με τα ξερά σύκα!
Υλικά
- 275 γρ. αλεύρι μαλακό
- 150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 ml παγωμένο νερό
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
- 350 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 100 ml γάλα
- 6 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
- 1 ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
- 2 αυγά
- 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 ασπράδι
- 3 ξερά σύκα, κομμένα σε φέτες
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Επιπλέον, θα χρειαστούμε
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό, τον κρόκο, ζυμώνουμε για 2΄, τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Βήμα 3
Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα και το ζαμπόν με το ελαιόλαδο για 2΄, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε στο μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 4
Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Κόβουμε από τη ζύμη τα 3/4 και ανοίγουμε το μεγάλο με πλάστη τόσο ώστε να καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μέτριας ταρτιέρας περίπου 24 εκ. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Την υπόλοιπη ζύμη την πλάθουμε σε 3 κορδόνια τα οποία πλέκουμε μεταξύ τους και τα ακουμπάμε επάνω στο τελείωμα της ζύμης που έχουμε τοποθετήσει στην ταρτιέρα, πιέζοντας καλά ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Γεμίζουμε την τάρτα με χοντρά όσπρια και ψήνουμε για 15΄ στους 175οC.
Βήμα 5
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα όσπρια, ρίχνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε τα σύκα σε φέτες σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄ και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς προτού σερβίρουμε.