Kunefe-me-mila
clock icon
60'

«Κιουνεφέ» με μήλα & καρύδια

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για το κιουνεφέ

  • 300 γρ. φύλλο για κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο
  • Για τη γέμιση

  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
  • Για τα καραμελωμένα μήλα

  • 3 μήλα, κομμένα σε 6 φέτες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σκόνη

Ένα πειραγμένο κιουνεφέ με την τυρένια και μαστιχωτή γεύση του να εμπλουτίζεται με καρύδια και καραμελωμένα μήλα.

Καραμελωμένα μήλα: Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μήλα, τα μπαχαρικά και 2-3 κουτ. σούπας νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα μήλα και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Γέμιση: Σε μπολ βάζουμε τα μήλα, χωρίς το σιρόπι τους, τα καρύδια και το τυρί. Στο σιρόπι που περίσσεψε προσθέτουμε περίπου 100 γρ. νερό και το βράζουμε για λίγα λεπτά για να αραιώσει και να σιροπιάσουμε το κιουνεφέ.

Κιουνεφέ: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και κρατάμε μόνο το καθαρό βούτυρο, αφαιρώντας το κατακάθι. Σε μεγάλο μπολ αφρατεύουμε το κανταΐφι, το ραντίζουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να βουτυρωθεί καλά όλο το κανταΐφι.

Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι σε αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο, 28 εκ. Πατάμε το φύλλο με το χέρι και προσθέτουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο και πιέζουμε στα πλάγια για να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα».

Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε το κιουνεφέ. Εναλλακτικά, το ψήνουμε σε ταψάκι στον φούρνο.

Μετά από 8΄ ελέγχουμε αν έχει χρυσίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά, αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σιροπιάζουμε. Αφήνουμε μερικά λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καραμελωμένα μήλα: Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μήλα, τα μπαχαρικά και 2-3 κουτ. σούπας νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα μήλα και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Βήμα 2

Γέμιση: Σε μπολ βάζουμε τα μήλα, χωρίς το σιρόπι τους, τα καρύδια και το τυρί. Στο σιρόπι που περίσσεψε προσθέτουμε περίπου 100 γρ. νερό και το βράζουμε για λίγα λεπτά για να αραιώσει και να σιροπιάσουμε το κιουνεφέ.

Βήμα 3

Κιουνεφέ: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και κρατάμε μόνο το καθαρό βούτυρο, αφαιρώντας το κατακάθι. Σε μεγάλο μπολ αφρατεύουμε το κανταΐφι, το ραντίζουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να βουτυρωθεί καλά όλο το κανταΐφι.

Βήμα 4

Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι σε αντικολλητικό τηγάνι με βαρύ πάτο, 28 εκ. Πατάμε το φύλλο με το χέρι και προσθέτουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο και πιέζουμε στα πλάγια για να πάρουμε μια συμπαγή «πίτα».

Βήμα 5

Τοποθετούμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε το κιουνεφέ. Εναλλακτικά, το ψήνουμε σε ταψάκι στον φούρνο.

Βήμα 6

Μετά από 8΄ ελέγχουμε αν έχει χρυσίσει και ψηθεί η κάτω πλευρά, αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και η επάνω πλευρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σιροπιάζουμε. Αφήνουμε μερικά λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.