olive8553904
clock icon
1:10'

Κιμάς με φέτα σε αμπελόφυλλα, με σάλτσα «χωριάτικη σαλάτα»

Υλικά

    Για τον κιμά

  • 24 αμπελόφυλλα
  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 300γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 50γρ. ψίχα ψωμιού τριμμένη
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 150γρ. φέτα, σε τρίμματα
  • 60ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 2 ντομάτες, σε μικρούς κύβους (χωρίς τα σπόρια)
  • 1 μικρό αγγούρι, σε κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 16 ελιές ψιλές (αλατσοελιές)
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 60ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα ντολμαδάκια της γιαγιάς σε τούρτα! Μια υπέροχη παραλλαγή που συνδυάζει τα μοναδικά κληματόφυλλα να τυλίγουν τον κιμά και τη φέτα, με τη ζουμερή ντομάτα για συνοδευτικό.

Για τον κιμά: Ξεπλένετε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα με νερό και στη συνέχεια τα αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά.
Βάζετε σε ένα μπολ τους κιμάδες, το σκόρδο, το ασπράδι, την ψίχα, τη φέτα, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Κρατάτε το μίγμα στην άκρη.
Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, τοποθετείτε τα αμπελόφυλλα ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλύψετε καλά όλη την επιφάνεια της φόρμας. Βάζετε το μίγμα του κιμά μέσα στη φόρμα και τον απλώνετε ομοιόμορφα.
Καλύπτετε την επιφάνεια του κιμά με αμπελόφυλλα, λαδώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να πάρουν χρώμα τα αμπελόφυλλα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με τη χωριάτικη σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον κιμά: Ξεπλένετε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα με νερό και στη συνέχεια τα αφήνετε να στραγγίξουν πολύ καλά.

Βήμα 2

Βάζετε σε ένα μπολ τους κιμάδες, το σκόρδο, το ασπράδι, την ψίχα, τη φέτα, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Κρατάτε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 3

Για να ετοιμάσετε τη σάλτσα, βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύετε απαλά και τα αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, τοποθετείτε τα αμπελόφυλλα ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλύψετε καλά όλη την επιφάνεια της φόρμας. Βάζετε το μίγμα του κιμά μέσα στη φόρμα και τον απλώνετε ομοιόμορφα.

Βήμα 5

Καλύπτετε την επιφάνεια του κιμά με αμπελόφυλλα, λαδώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να πάρουν χρώμα τα αμπελόφυλλα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με τη χωριάτικη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή