Ούτε άνοιγμα φύλλου, ούτε ζύμη. Με λίγο καλαμποκάλευρο κάνετε τον χυλό, ρίχνετε τον κιμά και έχετε μια κιμαδόπιτα τόσο νόστιμη που δεν θα το πιστεύετε!
Υλικά
- ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο 2 φορές από τη μηχανή
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 300 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 320 γρ. καλαμποκάλευρο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 420 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
Για τον χυλό
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 10-12 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να στεγνώσει και να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε το αυγό, τον δυόσμο και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2
Χυλός: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας μέτριος προς πηχτός χυλός (ίσως να μη χρειαστεί όλο το νερό).
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε καλά τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 28-30 εκ. Αδειάζουμε εκεί τον μισό χυλό και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα του κιμά. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με 1 φλιτζ. χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι τον απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να κάνει τραγανή κρούστα και να ροδίσει.
Styling: Κ. Λυκουρέση Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφία: STUDIOM