Φτιάχνουμε το πιο αρωματικό κέικ πορτοκάλι. Νόστιμο και σιροπιαστό θα γίνει το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων.
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
- 400 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 400 γρ. ΓΑΛΠΟ γιαούρτι στραγγιστό 10%
- 350 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι, σπιτικό
- 6 αυγά, χτυπημένα
- 100 γρ. Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
- 450 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη καστανή Belbake
- 250 γρ. Γλυκάνθη ελληνικό μέλι ανθέων και κωνοφόρων
- 50 ml λικέρ πορτοκάλι τύπου Cointreau
- 2 πορτοκάλια, ακέρωτα, σε ροδέλες
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά
και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Μεταφέρουμε το μείγμα των στερεών υλικών στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ομοιογενές. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση της σχάρας, για 45΄-55΄.
Βήμα 3
Για το σιρόπι: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, το λικέρ και τα πορτοκάλια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες και βράζουμε για 5΄ ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να σταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό. Κάνουμε τρύπες είτε με ένα ξύλινο καλαμάκι είτε με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι καυτό. Απλώνουμε (προαιρετικά) στην επιφάνεια του κέικ τις φέτες ή ξύσμα πορτοκαλιού και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι προτού σερβίρουμε.