Αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους, κέικ σοκολάτας που δένει υπέροχα με το πετιμέζι και την ιδιαίτερη γεύση του… και στη συνέχεια δροσίζεται με την αρωματική κρέμα γιαούρτι.
Υλικά
- 140γρ. ελαιόλαδο
- 200γρ. πετιμέζι
- 140γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- λίγο αλάτι
- 200γρ. βούτυρο
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 4 αβγά
- 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ¼ κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
- 150γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο
Για το κέικ
Για την κρέμα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί 26εκ.
Βήμα 2
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού, την άχνη, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Λιώνετε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ενώνετε τα δύο μίγματα και προσθέτετε τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ.
Βήμα 3
Χτυπάτε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα και την προσθέτετε στα υπόλοιπα υλικά του κέικ, ανακατεύοντας πολύ απαλά. Αδειάζετε το μίγμα στο και ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.
Βήμα 4
Για την κρέμα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Φυλάτε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστείτε.
Βήμα 5
Σερβίρετε το κέικ προσθέτοντας σε κάθε κομμάτι μια κουταλιά κρέμα και λίγο γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling:Αντωνία Κατή